Властите в Мароко поискаха задържаният у нас мароканец Науфал Захри, който се издирва за тероризъм и връзки с "Ислямска държава", да бъде екстрадиран и изправен пред правосъдието в Кралство Мароко.

Припомняме, 35-годишният гражданин на Мароко Науфал Захри беше задържан у нас за незаконно преминаване на границата при Свиленград на 12 февруари тази година. Той се издирва в Мароко за връзки с терористичната организация "Ислямска държава". Министърът на вътрешните работи Валентин Радев също заяви, че мароканецът е бил доверено лице на ДАЕШ.

Веднага след задържането на мъжа, съдът в Хасково реши той да остане в ареста, за да не се укрие.

Ден по-късно, на 13 февруари, беше взето решението мароканецът да остане в ареста за срок до 90 дни. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето.
Стана ясно и че Захри набирал доброволци за "Ислямска държава".

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Задържаният мароканец набирал доброволци за "Ислямска държава"

Предполагаемият терорист Захри е бил доста високо в йерархията на организацията

Днес Окръжната прокуратура в Хасково официално внесе искане мароканецът да бъде задържан за постоянно.

Официалната молба за екстрадиция на Науфал Захри и документите за екстрадиция са получени в Окръжната прокуратура в Хасково. Задържаният е запознат със съдържанието на документите в присъствието на защитник и преводач.

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мароканеца.