Седемнайсет сигнала за пожари в обработваеми земеделски площи са подадени към дежурните екипи на Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие" през изминалото денонощие, съобщават от фонда.

Пожарите са станали в три области - Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка.

Въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват суха растителност от площите чрез подпалването ѝ.

Екипи дежурят за палене на стърнища в страната

Екипи дежурят за палене на стърнища в страната

Санкциите стигат до 12 хил. лв.

Най-големи са щетите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо около 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Още шест пожара, на обща площ от 250 дка, са възникнали в област Монтана. Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.

В област Плевен са горели пет пожара. Два от тях са били в землищата на град Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

Шестнадесет пожара само за ден в Силистренско

Шестнадесет пожара само за ден в Силистренско

Всичките са причинени от човешка небрежност

ДФЗ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушаване на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат кандидатите по директните плащания да получат субсидиите си в пълен размер.