В становище до председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова омбудсманът Мая Манолова заяви, че системата "бонус-малус" нарушава гражданските права.

Изявлението е по повод общественото обсъждане на проекта на Наредбата, която въвежда въпросната система. В нея се предвижда застрахователната премия да се определя според поведението на превозното средство.

Според Манолова проектът поставя интересите на застрахователите над тези на гражданите.

Маринов се застъпва за системата „бонус-малус“

Маринов се застъпва за системата „бонус-малус“

Цената на "Гражданската отговорност" да се определя от поведението и миналото на водача

Омбудсманът изтъкна, че съгласно Кодекса на застраховането по задължителната "Гражданска отговорност" на автомобилистите са застраховани собственикът, ползвателят и държателят на превозното средство, а това автоматично изключва МПС-тата като обект на начисляване на клас бонус-малус.

По думи на Манолова вината и отговорността за нанесени вреди могат да се търсят единствено от водача. Тя подчерта, че не автомобилите, а човешкият фактор е причината за големия брой катастрофи и пътни нарушения през изминалите две години.

От това следва, че всички правила, свързани с определяне на бонус-малус на превозните средства, са незаконосъобразни, необосновани и несправедливи, отсича Манолова.

Тя е категорична, че в аргумента на Комисията за финансов надзор, че така ще се избегнат злоупотреби от страна на недобросъвестни шофьори, няма никаква логика.

Манолова осъжда идеята да се погазват правата на изрядните купувачи на автомобили само за да се спре неизряден водач.

КФН иска "малус" за нов купувач, за да няма формални прехвърляния

КФН иска "малус" за нов купувач, за да няма формални прехвърляния

Очаква и повечето собственици да са в "бонус" класове и да имат намаление на премията

В становището си омбудсманът посочва и че чрез намаляване на застрахователната премия се стимулират шофьорите, които са спазвали правилата за движение и не са извършвали нарушения. Същата тази система обаче допуска те да бъдат наказани за това, че купуват автомобил, с който е извършено нарушение или ПТП, за което те нямат вина и не носят отговорност.

Според Манолова не е редно собственик на МПС да носи отговорност за поведението на друг шофьор, извършил нарушение със същия автомобил, и настоява за механизъм, по който неправомерно взетите суми за застрахователна премия да бъдат възстановени в най-кратък срок от застрахователя.

Не става ясно как са определени по тежест нарушенията, при които се повишават наказателните точки, влияещи на малуса на лицето, предвид една от целите на Наредбата - да се създадат условия за намаляване на ПТП и особено на тежките от тях, посочва още тя.

КФН предупреждава да се внимава какви коли втора употреба се купуват

КФН предупреждава да се внимава какви коли втора употреба се купуват

"Бонус-малус" отразява в "Гражданската отговорност" провинения на предишен собственик

Според Манолова размиването на отговорност и вменяването на чужда вина, с което се приравняват изрядните водачи с нарушителите, не е начинът за намаляване на пътните произшествия.

Тя настоява да бъде направена задълбочена оценка на последиците, които биха предизвикали разпоредбите на Наредбата, за да се намерят справедливи механизми за прилагане на системата бонус-малус.