Върховният административен съд не даде ход на делото, което омбудсманът Мая Манолова води срещу "Топлофикация" за предоставяне на достъп до информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. Делото не тръгна заради сгрешена касационна жалба от "Топлофикация".

Решението на административен съд София остава в сила. То беше спечелено от омбудсмана Мая Манолова. Конкретният повод беше дава ли информация "Топлофикация" за какво и по какъв начин харчи юрисконсултските възнаграждения. Основният аргумент на дружеството да не дава информация е, че не е длъжно да го прави.

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

Недовършени битки остават

"Изкушавам се да кажа, че 15 млн.лв, чието изразходване е предмет на това производство, и които трябваше да бъдат използвани за обучение на юристите на Топлофикация" за повишаване на квалификацията им и за една по-добра работна среда, не са били използвани по предназначение, защото поради допусната грешка производството беше прекратено", заяви след делото Мая Манолова.

Тя подчерта, че това е още едно доказателство защо е важно как се харчат тези 15 млн.лв, събрани от гражданите, защото изразходването им не давало ефект.

Манолова беше категорична, че освен правен, казусът има и морален аспект, а именно дали столичани, които са собственици на дружеството, имат право да знаят как работи, как се управлява и как се харчат парите.

Съдът задължи "Топлофикация" да обясни на Манолова за юрисконсултските пари

Съдът задължи "Топлофикация" да обясни на Манолова за юрисконсултските пари

"Топлофикация" отказва да предостави информация на омбудсмана

По думите на омбудсмана гражданите имат право да знаят как се харчат парите, защото "Топлофикация" е в услуга на гражданите. Според Манолова дружеството е превърнало столичани в "крепостни селяни, които имат само право да плащат, даже нямат право да знаят как се харчат техните пари"

Делото може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС, но ако това определение се потвърди, Топлофикация" ще бъде длъжна да даде информация как се харчат около 20 млн.лв, част от тях събрани за юрисконсултски услуги, а друга част платени на адвокатски кантори, наети от дружеството.

Около 13 500 са заведените дела от Топлофикация през 2016 г, а през 2017 вероятно ще стигнат около 16 000, отбеляза още Манолова.

Тя подчерта, че това е дружество, което произвежда и продава топлина ,а не е юридическа кантора.