След 5-годишно разследване, при огромен медиен интерес, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за убийството на Росица и Христина Белнейски. Обвиняем е Лазар Колев.

В съдебната зала са се изправили едни от най-добрите адвокати в България Марин и Димитър Марковски, които защитават подсъдимия, както и адвокат Найден Найденов.

На първото съдебно заседание по делото дойдоха родителите на убитите сестри Фани и Стоимен Белнейски, както и майката на Лазар Колев.

Това била първата дискотека на двете сестри, каза опечалената майка пред съда.
Още...

Съдът конституира Фани и Стоимен Белнейски като граждански ищци и частни обвинители, които претендират за нанесени неимуществени вреди в размер на общо 400 хиляди лева - по 100 000 лева за всяко от момичетата от всеки родител. Паричното обезщетение е само във връзка с обвинението за убийство.

Над 2 часа и половина продължи четенето на обвинителния акт по делото. Представени бяха три експертизи - на Мария Грозева, проф. Стойчо Раданов и на комисия, включваща 7 експерти от цялата страна.

Според тези експертизи, вероятно Росица е убита на друго място, а Христина агонизирала часове наред на „Грамадите" - местността, където бяха открити телата на двете сестри.

Представени бяха и експертизи от Австрия, САЩ и Великобритания, които са установили биологичен материал на Лазар Колев под ноктите на Росица и вагината на Христина.

Родителите изслушаха видимо спокойно обвинителния кат и резултатите от експертизите.

Като майка чувствам болка и огорчение, заяви Фани Белнейска. Тя каза, че не може да определи дали Лазар Колев е изнасилил брутално и убил двете й дъщери.

Фани Белнейска посочи, че не е знаела подробности за това по какъв начин са били изнасилени и убити дъщерите й, но ги е разбрала от прочетените експертизи.

Потресена съм от начина, по който са убити двете ми деца. Всеки един родител би бил потресен", коментира със сълзи на очи майката на двете сестри.

В съдебната зала подсъдимият Лазар Колев заяви, че разбира обвинението. По думите му по-голямата част от него не отговаря на истината и допълни, че съдът ще се убеди в това, след като разпита всички свидетели.

Колев поясни, че ще даде показания и обяснения за случилото се към края на делото, след като бъдат разпитани всички свидетели.

Адвокат Марин Марковски поиска по време на разпита на всички свидетели да присъстват експертите, които са изготвили съдебно-психологична и съдебно-психиатрична експертиза.

Колев не е страдал и не страда от психично заболяване, няма разстройство на паметта, твърдят експертите. Те обаче смятат, че за него е характерно дисоциално личностно разстройство, което е характерно за престъпниците рецидивисти.

Според двете експертизи Лазар Колев е раздразнителен, с нисък интелект, има склонност към приемане на алкохол, без да е пристрастен и без да страда от алкохолизъм, има склонност към анален секс със насилие и хомосексуални връзки, свързани с насилие, склонност към секс с малолетни, без това да представлява болестно състояние или педофилия. Освен това Колев има импланти в пениса си.

Той е обвинен за това, че е изнасилил Росица Белнейска, като е осъзнавал действията си и е действал при пряк умисъл. За да прикрие изнасилването, той я е убил. Обвиняемият е изнасилил Христина Белнейска, като е бил наясно, че тя е непълнолетна. Престъплението е извършено с особена жестокост, ярост и садизъм, по особено мъчителен за жертвите начин. Росица Белнейска е скочила в движение от автомобила, при което са нанесени голяма част от травмите.

Прокуратурата смята, че ако се уважи искането на защита да присъстват експерти -психолози по време на всички разпити на свидетели, съдебният процес би се обвързал със свободното време на вещите лица. Според прокуратурата тяхното присъствие е необходимо само по време на обясненията на Лазар Колев.

Самият Лазар Колев подчерта, че не е отказвал да му бъде направен психиатрична експертиза. Той обаче е настоявал сеансът да бъде записан, а материалът да бъда приложен към документите по делото. Вещите лица обаче са отказали.

Съдът не е уважил искането експерти-психолози да присъстват по време на разпитите на свидетелите.

Пръв бе разпитан бащата на двете сестри - Стоимен Белнейски.

По-рано защитата на Лазар Колев поиска отвод на представителя на прокуратурата Димитрия Ганчева.
Според адвокат Димитър Марковски представителят на държавното обвинение е предубеден по това дело.
Освен това той изтъкна, че прокурор Ганчева, без да е събрала всички доказателства по делото, е правила изявления в много медии, в които се твърди, че тя е убедена, че Лазар Колев е виновен.

Дамата адвокати Марковски заявиха, че прокурорката е извадила материали от досъдебното производство и не ги е приложила към настоящото дело.

Близо 6 тома са извадените материали, призна прокурор Ганчева и допълни че материалите в тях нямата пряка връзка с обвинението, като отказа да си направи отвод.

Съдът отхвърли и искането на защитата за съкратено съдебно производство.

Процесът се гледа при „открити врата" заради големият обществен интерес.

Делото ще се разглежда в разширен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели. Привлечен е запасен съдия и запасен съдебен заседател.

Съдът е изисквал от Съвета на Адвокатска колегия Пазарджик да бъде определен резервен защитник, независимо, че подсъдимият има упълномощени защитници.

На насрочените дати от 7 до 15 февруари ще бъдат разпитани подсъдимият, над 30 свидетели, вещи лица.

Лазар Колев е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.

По делото са разпитани над 7 000 души. В съдебна зала, като свидетели, са призовани и майката на Росица и Христина, Фани Белнейска, вуйчото на Лазар Колев, бизнесменът Паун Лазаров, както и Владо Иширковеца, съкилийника на Колев в Националното следствие, пред който Лазар е споделил истината за случилото се.

На този етап категорично е установено, че има втори човек, участник в престъплението, а разследващите имат насоки кой е той.