Институциите в държавата да признаят съществуването на проблема с наркотиците в реалните му размери и да осигури специално лечение. Това поискаха родители на деца, които посещават центъра за лечение на зависимости в Габрово.

В обръщение до депутатите те настояват за въвеждането на отделна клинична пътека за лечение на наркозависимости, като провеждането им да става в специализирани клиники, а не както досега в отделенията към психиатричните болници, съобщи БНР.

"Да се потърсят финансови средства за осигуряване на тестове за ранна диагностика на употребата на наркотични вещества.
При съмнение училищният лекар да има делегирани права за принудително тестване на ученика", пише още в обръщението на майките до народните представители.

"Да се пристъпи спешно към законодателни мерки, които да регламентират принудително лечение на малолетни и непълнолетни при доказване на зависимости", искат още родителите.

Те настояват и за промяна в Наказателния кодекс, с която при постановяване на присъди, младежите с доказана наркозависимост да имат право на избор - лечение или затвор. Настоява се още и за изменения в текстовете, които касаят разпространителите на наркотици и защитата на свидетели.

"Държавата да се ангажира със създаване на действаща програма за заетост на лекуващите се. Освен това те да се ползват със защита на работното си място, подобно на онкоболните или психичноболните", е друго предложение на майките.

Обръщението е подкрепено от около 20 родители и техните деца. То е връчено на народния представител от ГЕРБ Галина Банковска.

В началото на годината в Габрово към Центъра за лечение на зависимости бе създадено "Училище за родители". Оттогава два пъти месечно те събират и търсят заедно решение на проблемите.

По техните думи в момента Габрово е залято от хероин, който се предлага на изключително ниски цени.
"Дрога може да бъде намерена на всеки ъгъл, а и дилърите са познати. Те също имат райони, както са районирани и полицейските участъци", коментират майките.