Върховният касационен съд наложи 14 години "лишаване от свобода" на обвиняем за смъртта на 19-годишния Петър Досев при умишлено предизвикана катастрофа в сливенското село Крушаре.

Припомняме, че Х.Х. бе предаден на съд за това, че умишлено е предизвикал пътнотранспортно произшествие, в резултат на което загина 19-годишният младеж, а баща му получи средна телесна повреда. Престъплението е осъществено на 21.11.2021 година.

По време на разследването е установено, че до фаталния инцидент се стига, след като в нощно заведение между подсъдимия и жертвата възниква конфликт за момиче, който впоследствие е прераснал в спор в социалните мрежи и уговорка да се видят на следващия ден, за да си уредят сметките.

По време на срещата конфликтът ескалирал и пострадалите баща и син са си тръгнали със семейния автомобил. Те са били последвани от подсъдимия, който ги настигнал и ударил с колата си веднъж, а при втория удар ги е засякъл със скорост около 85 км/ч, което довело до фаталния сблъсък.

Първоначално Окръжен съд-Сливен бе наложил наказание от 7 години "лишаване от свобода" по отношение на Х.Х. Присъдата бе протестирана от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Сливен пред Апелативен съд-Бургас. Апелативните съдии уважиха протеста на прокуратурата и увеличиха наказанието от 7 на 14 години "лишаване от свобода". Тази присъда е потвърдена от Върховния касационен съд, което я прави окончателна. С решението си върховните съдии са отнели и свидетелството за управление на МПС на Х.Х. завинаги.

Х.Х. вече е преведен в бургаския затвор, където ще изтърпява наказанието си. 

Бдение пред съда в Сливен с искане на справедлива присъда

Бдение пред съда в Сливен с искане на справедлива присъда

Близки и приятели на загиналия сложиха негова снимка