Трудови инспектори от Благоевград са станали обект на агресия по време на проверка. Те са заплашени от мъж, представил се като Антон Балтаджиев, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Той не ги е допуснал да проверят строителен обект, където са работили около 10 работници.

Инспекторите са решили да посетят обекта, след като при посещение на други предприятия в района проверяващи са видели около 10 строителни работници. Работниците поставят втора плоча без лични предпазни средства и се подготвят да изливат бетон. Обектът не е обособен по надлежния ред с информационна табела.

Заради агресията на проверявания Балтаджиев инспекторите са потърсили съдействие от полицията и са избягали още преди полицаите да дойдат.

Според нормативната база при липса на съдействие глобата е 20 000 лв.

След като инспекторите посетили строежа, бил разпространен клип, в който те са обвинени в тормоз и рекет в частен имот. За неоснователните обвинения ИА ГИТ ще сезира компетентните органи, за да му бъде потърсена отговорност, се казва в съобщението на Инспекцията.

Инспекцията по труда продължава проверката. Тяхно право е да посещават всички места, където се извършва трудова дейност.

Ще бъдат изискани документи от общината и от Регионалната дирекция за национален строителен надзор, за да се установи статутът на строежа, допълват от ГИТ.