Наказание от 15 години затвор при първоначален строг режим получи мъж, причинил смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие (ПТП). Това съобщи Окръжен съд - Враца.

Наред с това на извършителя е отнето правото да управлява автомобил.

Деянието е извършено през март 2021 г. в Бяла Слатина, уточняват от съда.

Докато управлявал лек автомобил "Мерцедес" обвиняемият е нарушил правилата за движение. Шофьорът не е намалил скоростта си и не е спрял, когато е възникнала опасност за движението, не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците .

В резултат на това той блъснал с предната лява част на управлявания от него лек автомобил пешеходец и го прегазил със скорост от 56 км/ч. След около 200 метра водачът направил обратен завой и се е върнал към пострадалия със скорост от 70 км/ч, прегазвайки го отново и е ударил с дясната част на автомобила невинна жена.

В последствие първият пострадал починал от гръдна травма, довела до остра дихателна и сърдечно съдова недостатъчност. В допълнение на това извършителят причинил умишлено комплексна средна телесна повреда с опасност за живота на жената.

Съдът призна подсъдимия за виновен и в това, че е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта 1.44 промила, установено по надлежния ред.

Така Окръжният съд е определил на извършителя общо наказание лишаване от свобода за срок от 15 години. Подсъдимият ще плати, направени разноски в досъдебното и в съдебното производство, и хонорара на адвоката на пострадалата, която бе конституирана, като частен обвинител по делото. По делото не бяха предявени граждански искове.

Заради високия размер на наложеното наказание и лишаването от правото да управлява МПС завинаги, както и това, че подсъдимият периодично работи в чужбина, съдът намери, че е налице реална опасност подсъдимият да се укрие с цел избягване на наказателната отговорност. Затова взе спрямо него мярка за процесуална принуда задържане под стража. Извършителят бе задържан незабавно и приведен в затвора край Враца.

Осъдиха на 20 години строг затвор рецидивист за убийство в София

Осъдиха на 20 години строг затвор рецидивист за убийство в София

Присъдата подлежи на обжалване