Единият от задържаните за побоя с цел грабеж над 93-годишната баба Дона от село Ръжево Конаре бил накаран насила да краде и бие.
Такава защитна теза беше поддържана в рамките на обжалването на мярката за задържане на Георги Лазаров пред Пловдивския апелативен съд.

Лазаров и Андон Митев бяха задържани, а мярката им бе потвърдена от Окръжния съд. Решението на Апелативните съдии е от днес и с него задържаните остават в ареста.

Защитата на Георги Лазаров се опита да го оневини с твърдението, че той има чисто съдебно минало, не е посягал досега на никого и работи от 14 години в местната кравеферма, като полага грижи за доведения си син. Съпругата му Роза Костова също се кълне, че досега Георги правел на мухата път и не е нападал и ограбвал никого.

Самият Георги каза пред съдиите, че рецидивистът Андон Митев насила го накарал да участва в грабежа и побоя над възрастната жена. 

Андон Митев не обжалва постоянната си мярка за неотклонение, тъй като е действал в състояние на опасен рецидив – осъждан е вече за убийство.

Прокурорът по делото Росен Димов посочи, че престъплението е извършено с изключителна жестокост. Според съдебно-медицинската експертиза 93-годишната Дона Чернева е била със синини и кръвонасядания  по цялото тяло. Възрастната жена е душена с възглавница заради 50 лева.