Фрактурите при мъжете в следствие на остеопорозата водят по-често до фатален край, отколкото тези при жените.

Това заяви проф. Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, цитиран от Zdrave.net.

По време на започналата днес Първа национална конференция по остеопороза и остеоартроза той изнесе доклад на тази тема. Проф. Коларов напомни, че дълго време се е смятало, че остеопорозaта е заболяване, което се среща само при жените.

Последните данни обаче сочат, че от нея страдат и мъжете. Техният брой не е толкова голям, но за сметка на това счупванията са много по-сериозни и се лекуват трудно. Цената на лечението на остеопорозната фрактура при мъжете е по-голяма от тази на миокрадния инфаркт и на карцинома на простата, заяви проф. Коларов.

Той коментира, че наред с остеопорозата сериозен проблем е и остеоартрозата. Двете заболявания са сред най-масовите ревмaтични болести. По данни на СЗО от 60 до 85 процента от възрастните хора над 60 години имат болка в следствие на остеоартроза. Ако приемем, че в България има около 2.5 млн. пенсионери това означава, че около 1.5 млн. от тях имат ревматична болка и трябва да се консултират със специалист, заяви проф. Коларов.

Той обаче напомни, че болката не винаги означава тежка болест, но тя алармира, че има някакъв проблем. Тя може да бъде нещо невинно, но и предвестник на сериозно заболяване, каза още специалистът.

Проф. Коларов коментира, че според много нови проучвания, че има корелация между костната плътност и атеросклерозата. Дълго време се считаше, че костта е една инертна тъкан, но се оказа, че тя е високо метаболитно активна жива тъкан, която непрекъснато се възобновява, добави той.

Доклад по този проблем бе изнесен от проф. Анна-Мария Борисова, която заяви, че най-новите изследвания сочат, че ниската костна плътност се явява рисков фактор за появата на сърдечносъдово заболяване, наред с тютюнопушенето и високия лош холестерол. Доц. Михаил Боянов пък изнесе данни за връзката между остеопорозата и диабета.

На конференцията, която ще продължи три дена, участват 31 доклада. Проф. Коларов, коментира, че близо половината от тях са оригинални научни разработки - споделен личен опит, наблюдения на терапията, резултати от приложението на различни медикаменти за остеопороза и остеоартроза. Ще бъдат представени и някои авангардни методи на лечение.