Нагъл измамник се пробвал да измъкне 20 000 лв. от баба в Шумен, но си е тръгнал с плячка от 700 лв., съобщиха от областната полиция.

80-годишната жена е станала жертва на стар, но малко популярен сред измамниците сценарий. На домашния телефон й се обадил непознат и се представил за полицай. Казал й, че провеждат акция именно срещу телефонни измамници. За целта имали нужда от помощта й, защото засекли, че тя уж била набелязана от измамниците за жертва.

Измамници събират дарения за пострадалите в Хитрино

Измамници събират дарения за пострадалите в Хитрино

Съмнителни благотворителни кампании

"Полицаят" обяснил, че ще заложат капан на "измамниците" и бабата трябвало да участва в "спецакцията".

Разказал й, че всеки момент по телефона ще й се обади апаш и ще започне да я лъже по най-известия сценарий, че близък е пострадал и му трябват пари. Казал й да си знае, че това е менте обаждане и да даде парите, които й искат, за да може да ги проследят и да хванат извършителите.

Бабата се доверила и направила, каквото поискали от нея. Метнала 700 лв. през балкона и зачакала "полицаите" да й се обадят.

Фалшивото ченге звъннал пак и казал, че "операцията" била успешна наполовина, защото единият измамник избягал. Затова трябвало пак да повторят всичко. Бабата се съгласила и била на ръба да се раздели с 20 000 лв., но казала, че първо ще трябва да ги изтегли от банката.

Несебърлийка хвърли през тересата 40 хил. евро и златни бижута на "ало" измамници

Несебърлийка хвърли през тересата 40 хил. евро и златни бижута на "ало" измамници

Сложила ги в найлонова торба

Служителката в банката обаче се усъмнила в това, че бабата тегли 20 000 лв. накуп и я попитала дали внимателно се е убедила, че не е жертва на измама. Опитала се да я разубеди, но 80-годишната шуменка била непреклонна в решението си да помогне на "разследващите".

Затова служителката се обадила в полицията и подала сигнал. Истинските полицаи отишли на място и се срещнали с бабата.

Униформените обяснили на възрастната жена, че няма такава операция и никога не са искали съдействие от граждани за залавяне на измамници още повече да ги карат да хвърлят пари през балкони и прозорци. И така бабата разбрала, че е била измамена. Започнато е досъдебно производство, но се води срещу неизвестен извършител.

От полицията още веднъж призоваха хората по никакъв повод да не хвърлят пари и ценности на непознати през прозорци и балкони след телефонни обаждания от хора, които не познават и се представят за полицаи. Колкото и убедително да им звучи всичко, което им предоставят като информация, обади ли им се непознат и иска ли им пари, е сигурен белег, че става дума за измама.

„Ало” измамници измъкнаха над 18 000 лв. от трима пенсионери в Бургаско

„Ало” измамници измъкнаха над 18 000 лв. от трима пенсионери в Бургаско

По схемата за подпомагане на полицаи за залавяне на мошеници

Освен това от МВР подсетиха, че обикновено около големи трагедии се появяват и измамниците, които събират пари за "помощ".

Твърде вероятно е да се спекулира и с трагедията на хората в Хитрино. Предполага се, че ще започнат обаждания от непознати по телефона с призив за помощ към пострадалите. От полицията заявиха, че по никакъв начин не трябва да се дават пари на непознати. Даренията за Хитрино не се събират по телефон, има открита банкова сметка.