Общо 16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани от началото на специализираната полицейска операция в Бургаско.

Най-голям е броят им в община Бургас - 8, следвана от общини Несебър, Руен и Средец - 2, Камено и Карнобат - 1.

Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че полицията провежда редица операции по предотвратяване и установяване на контролиран вот. Усилията на органите на реда са насочени за идентифициране на лица, които възнамеряват да търгуват с гласове.

Четирима задържани при поредна акция срещу купения вот в Бургас

Четирима задържани при поредна акция срещу купения вот в Бургас

Проверяват се кварталите "Меден рудник" "Горно езерово" и "Акациите"

Извършени са проверки на рискови занятия, на къщи за отпускане на микрокредити, предвид информация за въздействие върху длъжници и опрощаване на част от кредити с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат, извършени са и проверки на заложни къщи, търговски обекти, доставящи хранителни продукти на вересия, за които има данни, че е възможно да бъдат манипулиран вотът на получателите им.

По данни на старши комисар Калоянов цената на избирателния глас в момента е между 40 и 100 лв.

След съвместна проверка на полицията и НАП в бургаския квартал "Победа" се е стигнало до запечатване на шест търговски обекта.

От полицията съобщиха, че е извършен анализ по отношение снабдяването на дърва за огрев на населението, като са идентифицирани местата, където част от гражданите още не са ги получили и са изследвани причините, поради които това още не се е случило. Установени са случаи, в които е възможно снабдяването да бъде продиктувано от това да се осъществи натиск върху хората за контролиран вот. Сред практиките са обещания за разплащане преди или в изборния ден, както и непосредствено след това, като формата е различна - парични средства, хранителни продукти, опрощаване на вноски по кредити или версии и т.н.

Поредна акция срещу купуването на гласове в Бургаско
Обновена

Поредна акция срещу купуването на гласове в Бургаско

Двама души са задържани