Полицията и прокуратурата са разбили канал за трафик на мигранти. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата.

В мащабната спецоперация са участвали ДАНС, ГДБОП, ГД "Национална полиция", Спецпрокуратурата. Групата е действала от юли 2016 до 22 май 2017 г. на територията на няколко града, сред които Видин, Кула, Хасково, Севлиево.

Каналът няма отношение с планирани терористични атаки, стана ясно още по време на брифинга.

Главният секретар на МВР Младен Маринов поясни, че част от групата е неутрализирана при проведена реализация през януари. Тогава членовете си били набавили оръжие.

В престъпната група участвали български и чужди граждани. На 6 лица вече са повдигнати обвинения и са им предявени обвинения, каза наблюдаващият прокурор Евгения Станкова. Те са задържани за срок до 72 часа и предстои и утре прокуратурата да внесе искане в Специализирания наказателен съд за постоянен арест. Претърсени са около 20 адреса.

Иззети са мобилни апарати, сим карти и предстои да се установи какви разговори са провеждани.

Става дума за трансграничен канал от Турция за София, за Сърбия и Румъния. Между 700 и 1000 евро плащали мигрантите, обяви представителят на ДАНС Антон Славчев. Предмет на разследването е и броят на трафикираните лица.