Хората имат ниско доверие в държавата, включително и в системата на правосъдието, заяви в студиото на Нова телевизия бившият правосъден министър Христо Иванов.

"Все повече трябва да говорим за реформа на прокуратурата", коментира Иванов. Според него, докато бил правосъден министър, имал нормален професионален диалог с главния прокурор Сотир Цацаров.

„Цацаров трябва да каже за какво му е неговата безконтролност. Той трябва да обясни и дали я е използвал в аферата „Костинброд” и за какво, използва ли я в срутването на КТБ и как я използва за разследването.

Как беше използвано всичко това в случая с тефтерчето на Филип Златанов, което беше по толкова срамен начин заметено? Какво се случи със записите на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева? Какво се случва сега с историята около министър Петър Москов. Това са изключително тежки въпроси, на които прокуратурата трябва да отговори”, коментира Иванов.

Прокуратурата няма да отговори на мен, но може би ще й се наложи да отговаря пред международна експертиза", заяви Иванов.

След разговор с германския канцлер Ангела Меркел през декември излезе и каза, че му е хрумнало, че в България трябва да дойдат международни експерти, които да погледнат какво се случва в прокуратурата”, каза първият правосъдени министър във втория кабинет "Борисов".