Международният съвет на медицинските сестри и 129-те национални асоциации, членуващи в организацията, призовават за справедлив и бърз процес за петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени от либийските власти в заразяването на либийски деца с вируса на СПИН, пише на интернет-сайта си федерацията.

От арестуването си през 1999 г. до днес тези здравни специалисти бяха принудени да изтърпят физически и психически мъчения, заплахи за екзекутирането им и една постоянно поставяна под въпрос юридическа защита, заявява организацията, съобщава БНР.

Съветът апелира да бъде отменено задържането им под стража по време на процеса и да се вземат под внимание свидетелските показания на експертите.

"Ние призоваваме всички заинтересовани страни да намерят бързо решение, което едновременно да бъде справедливо за нашите колеги, да възмезди болката, причинена на семействата им, и да осигури нужните ресурси за лечението на болните деца", заявява председателката на професионалната федерация, д-р Хироко Минами.