„Трите вида води - минерална, трапезна и изворна са равностойни помежду си, право на потребителя е да прецени кой вид предпочита".

Това каза д-р Димитър Димитров, началник отдел Държавен здравен контрол при представянето на изискванията на законодателството и практическите аспект, свързано с трите вида води.

Димитров уточни, че е много важно трите вида води да бъдат подходящи за питейни цели, техният състав да отговаря на нормативните изисквания и да не представлява риск за консуматорите. Д-р Димитров припомни, че съгласно Член 2 , Алинея 2 от Закона за храните бутилираните води са храни.

При производството на натурална, минерална и изворна вода не трябва да се допуска обработка, в следствие на която могат да настъпят отклонения в характерния състав и качествата на водата, уточни началник отдела на Държавния здравен контрол. Същевременно минералните и изворните води, каквито са при водоизточника могат да претърпят само минимална обработка, която не води до промяна в състава на водата по отношение на онези елементи и съединения, които й придават специфични свойства.

Д-р Димитров даде определение за трите вида води.

Натурална минерална вода: Бутилирана вода, която произхожда от находище на минерална вода и е подходяща за питейни цели. Добива се от един или повече естествени извора или изкуствено-създадени сондажи.

Изворна вода: Бутилирана вода, която произхожда от подземен воден обект, който не е находище на минерална вода. Добива се от един или повече естествени изворни сондажи.

Трапезна вода: Бутилирана вода, която произхожда от подземен или повърхностен източник или от водопроводната мрежа за питейна вода, допълнително обработена или необработена, която отговаря на изискванията за качество на водата, предназначена за питейни и битови цели.