От Спецпрокуратурата са информирали Службата за разследване на измами с евросредства за това че 9 деца на служители на Миню Стайков са получили 7 млн. лева по европейски програми чрез регистрирани еднолични дружества. Това съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд, цитиран от БНР.

В Спецсъда се гледа делото срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, който може да бъде обвинен и в злоупотреба с евросредства. Процесът е и срещу неговия шурей Белун Хазърбашанов и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат.
Тримата са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления. Съдът обсъжда дали тримата да имат по-лека мярка за неотклонение.

Случаят с децата на служители на Миню Стайков във фирмата "Сис Индъстрис" бе разкрит по-рано през деня и бяха представени доказателства.

Прокурор Петров представи 9 на брой обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Те са на възраст до 28 години, деца на служители на Стайков, заемали различни нива във фирмата.

Фирмите им са регистрирани през миналата и през тази година. Те са имали различен предмет на дейност.

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на Стайков - Лъчезар Таков заяви, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора.

Сред членовете на групата е шофьорът Манчо Колев. Има и член на групата общ работник - Цветан Колев. Четвъртият е Алекси Трифонов, за който изобщо пък не се знае какъв му е социалният статус.

"Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", запита адвокатът. Той акцентира, че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари, е било без гуми и спряно от движение.

Разплитането на случая започва от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли т.г. Днес на делото стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се е помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат - Иван Димитров.

Неговата адвокатка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението - Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да повлиява на свидетели.

На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан, които са освободени след 24 часа.

Миню Стайков обяви, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. "Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", заяви пред съда Миню Стайков, цитиран от "24 часа".

По-рано през деня съдът имаше почивка, за да бъдат предоставени 6 тома материали по делото, забавени от прокуратурата.

Прокуратурата забравила да внесе 6 тома материали за Миню Стайков

Прокуратурата забравила да внесе 6 тома материали за Миню Стайков

Трябва да се гледа обжалване на мярката за неотклонение

Очаква се съдът да обяви решението си.