Митничарите на ГКПП Капитан Андреево откриха над 150 килограма контрабанден тютюн за наргиле в товарен автомобил.

Камионът бил с българска регистрация и влизал в страната от Турция на 25 февруари, неделя. Превозното средство е селектирано за щателна проверка с рентгенова апаратура.

При проверката митничарите се натъкват на тайник в камиона в естествените кухини на пода в товарното помещение. В тайника били укрити 152 килограма недеклариран тютюн за наргиле в различни опаковки и от различни марки.

Превозното средство е задържано, а незаконната стока е иззета. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково.

Снимка 342696

Източник: Агенция "Митници"

Два дни преди това - на 23 февруари, митничарите на Митница Русе също заловиха голямо количество контрабандни тютюневи изделия. 

Граничните служители там са предотвратили два идентични опита за незаконен износ на цигари с български акцизен бандерол в търговски количества за страни от Западна Европа. Общото количество задържана стока - 4 170 кутии цигари или над 8 мастербокса.

Двамата автомобила, на които били натоварени цигарите, се явили на трасе "изход" на ГКПП - "Дунав мост 1" в рамките на 1 час. В първия случай цигарите били открити от митническото куче Ран, което е специализирано в откриването на тютюневи изделия. След като четириногият митничар дал сигнал, че в колите има количества продукция от тютюн, водачите си признали, че превозват цигари. И двамата обяснили, че не знаят точното количество на цигарите, тъй като денковете и куфарите им били дадени затворени, за да ги пренесат до страна в ЕС, където да ги предадат на получател.

Снимка 342699

Източник: Агенция "Митници"

От колата митническите служители извадили общо 1 850 кутии (37 000 къса), а от втората - 2 320 кутии (46 400къса). Преобладаващите марки цигари - "Давидоф", "Марлборо", "Парламент", "Дънхил" и "Карелия".

Всичките тютюневи изделия са с български акцизен бандерол, но без изискуемите по закон документи за превоз на акцизни стоки в търговски количества към други страни в общността.

Цялото количества цигари е иззето и от двата автомобила. По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Снимка 342698

Източник: Агенция "Митници"