Митничари иззеха 319 740 къса /15 987 кутии/ цигари и близо 13 кг тютюн при проверки на ТД Дунавска през последните 30 дни. Установени са 14 нарушения, съобщиха от Агенция "Митници".

По-голямата част от иззетите цигари са с валиден български акцизен бандерол и от различни търговски марки, но за тях не са представени необходимите документи.

20 000 къса или 1000 кутии с цигари, всичките облепени с валиден български акцизен бандерол, са иззети от митническите служители от ГД МРР в района на Дунав мост 2 при Видин.

Тютюневите изделия са открити в естествените кухини на автобус и в куфарите на българин, пътуващ за Германия.

8 нарушения са установени при митнически проверки на превозни средства и багаж на пътници в района на ГКПП Дунав мост-Русе. При тях са иззети 98 200 къса цигари с валиден български бандерол, за които не е представен необходимия придружителен документ, както и 1200 къса цигари без български бандерол с надписи "Duty free".

Нарушителите са 7 български и 1 румънски гражданин, срещу които са съставени актове за установените административни нарушения.

126 700 къса /6335 кутии/ цигари с валиден български акцизен бандерол, а също и 1400 къса /70 кутии/ цигари, облепени с български акцизен бандерол с изтекъл срок на валидност, както и 4,010 кг тютюн за пушене с валиден български акцизен бандерол са иззети от камион с българска регистрация, спрян за проверка от екип на ГД МРР на главен път в района на Свищов, в посока към Плевен. Установено е, че камионът е нает от българска фирма, която не е спазила процедурата по уведомление на ТД Дунавска.

48 640 къса /2432 кутии/ цигари с валиден български акцизен бандерол и от различни търговски марки са открити от митничари в две куриерски пратки за Великобритания. Пратките са задържани в Русе и са били заявени като рекламни стикери и мостри, с изпращач юридическо лице.

При друга проверка в района на ГКПП Дунав мост-Видин, митничарите откриват във фабрична кухина на мястото на резервната гума, в лек автомобил с чуждестранна регистрация, три пакета с общо 3,8 кг нарязан тютюн за цигари без валиден акциз. Тютюнът е иззет. Срещу шофьора на автомобила, немски гражданин, е съставен акт.

В края на периода, на 28 септември, отново в района на Дунав мост 2, в микробус, управляван от български гражданин, са открити и 1180 кутии или 23 600 къса тютюневи изделия от различни марки, облепени с български акцизен бандерол. Цигарите са задържани.