През последните дни митничарите у нас за заловили близо 6 тона нелегален алкохол.

При първия случай митническите служители установяват 3 455 литра нелегална ракия.
Алкохолът е задържах в хода на проверка на територията на ферма за отглеждане на патици в село в област Ямбол. 
Проверката е извършена на 21 ноември от мобилни митнически групи. В една от постройките, която по документи представлява аграрно помещение, митническите служители откриват 20 съда с вместимост от 150 и 200 литра, съдържащи ракия. Общото количество на нелегалния алкохол възлизало на 3 455 литра.
В хода на контролните действия е изяснено, че откритият алкохол е собственост на работник със сключен с предприятието трудов договор. До приключване на проверката не са представени документи за платен акциз. От алкохола са взети са проби за лабораторен анализ. След изготвяне на лабораторните експертизи ще бъде образувано административнонаказателно производство срещу нарушителя.

Снимка 325524

Източник: Агенция "Митници"

При вторият случай митничарите установяват други 560 литра незаконна ракия.
При проверка на 16 ноември в частен имот, намиращ се в района на Кресна, са открити 2 съда с вместимости от по 50 литра и 46 броя съдове по 10 литра. Общото количество на алкохола е 560 литра. В рамките на проверката не са представени документи за платен акциз. Взети са проби за лабораторен анализ.

При третия случай мобилните митничрески групи и служители на Митница Лом проверяват имот в област Монтана. При проверката, осъществена на 21 ноември, е установен нерегистриран казан за изваряване на ракия, който в момента на проверката е бил в неработен режим. В имота обаче са открити 380 литра ракия, за която не са представени документи за платен акциз.

При четвъртия случай митничарите задържат 1 410 литра незаконна ракия.
На 22 ноември съвместно със служители на ОД МВР-Велико Търново митничарите правят проверка на няколко имота, собственост на едно и също лице.
В имот в село Присово органите на реда установяват 87 бутилки с вместимост по 10 литра, пълни със спирт. Освен това са открити 45 стека, всеки съдържащ по 6 2-литрови бутилки, пълни с етилов алкохол с мирис на уиски, ракия, мента, мастика и водка. Общото количество на открития спирт и готовия за консумация алкохол е 1 410 литра. При проверката собственикът на имота не е представил документи за платен акциз. Взети са проби за лабораторен анализ.

Снимка 325520

Източник: Агенция "Митници"

В хода на проверката на друг имот на същия собственик митническите служители установяват и нелегален тютюн за пушене.
В гараж във Велико Търново митническите власти откриват общо 20 килограма тютюн в чувал и в разфасовки от по 0.5 кг. Акцизната стока е иззета. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница "Свищов".