Митничарите на летище София задържаха над 5500 парчета кожи с косъм, съобщиха от агенция "Митници". На 12 ноември 2020 г. пътник с българско гражданство пристига с полет от Тел Авив, Израел, и преминава през "червен коридор - за деклариране" на Терминал 1 на Летище София, за да обяви пренасяна от него валута.

При митническата проверка на багажа му са намерени недекларирани 5560 парчета кожа. По негови обяснения кожите са от руски самур. Парчета от кожи не са обявени пред митническите органи и за това му е съставен акт по чл. 233 ал. 1 от Закона за митниците.

Съгласно Регламент (ЕИО) № 3254/91 на Съвета такива кожи не могат да бъдат внасяни в ЕС, когато животните са уловени с капани или отглеждани във ферми и умъртвени по нехуманен начин. Към настоящия момент няма данни за произхода и статута на кожите. Работата по случая продължава.

Задържането е в периода на координираната от Световната митническа организация (СМО) и Интерпол операция "Thunder", която се проведе за трета поредна година в периода 14 септември - 11 октомври и в която участие взе и Агенция "Митници". Фокус на операцията бяха видовете под защита на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

В рамките на операция "Thunder 2020" 103 държави-участнички са реализирали над 2000 задържания, установени са 699 нарушители. Задържани са над 1,3 т слонова кост, над 1 т люспи от панголин - вид мравояд (които се равняват на приблизително 1700 убити животни), 56.2 т морски продукти, 950 т дървесина и 15.9 т растения от защитени видове. От трафик са спасени и 45 000 екземпляра живи животни и растения, включително 1400 морски костенурки и 6000 яйца на сухоземна или морска костенурка, 1160 птици и 1800 влечуги.

Около половината (856 кг) слонова кост или общо 187 бивни са задържани от митнически служители в Камерун на границата с Габон. Индийските митници засичат 18-тонна пратка от червено сандалово дърво, предназначена за ОАЕ. Мексиканските правоприлагащи органи спасяват възрастна бяла тигрица, ягуар и четиримесечно лъвче, полицията в Зимбабве осуети прехвърлянето на 32 живи шимпанзета от Демократична Република Конго.

Успешните усилия се коренят в активното сътрудничество сред всички участници, коментира по повод операцията генералният секретар на СМО д-р Кунио Микурия, според когото подобни акции доказват ангажимента на митническата общност, изразен в мотото за 2020 г. "Устойчивост за хората, благоденствие за планетата". "Борбата с престъпността срещу дивата фауна и флора и горското стопанство не само е жизненоважна за опазването на нашата планета, но също и за дългосрочното благоденствие на националните икономики и населения", допълва генералният секретар на СМО.

"Престъпността срещу дивата фауна и флора е доходоносен бизнес с всеобхватни и разрушителни последици не само за околната среда, но също и за обществото, общественото здраве и глобалната икономика", заяви Юрген Сток - генерален секретар на Интерпол.

"Резултатите от операция "Thunder" показват, че жизненоважната работа на страните да отговорят колективно на престъпността срещу дивата фауна и флора продължава нестихващо въпреки предизвикателния глобален контекст", каза Ивон Хигеро - генерален секретар на CITES.