Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянното задържане на Димитър Желязков - Митьо Очите.

Мярката се гледа в момента.

Преди да влезе в съдебна зала Желязков заяви пред журналисти, че обвиненията срещу него са несериозни.
Той се страхувал единствено за здравето си.

"Обвиненията към мен са несериозни. Сега обвиняват и дъщеря ми, как може такова нещо? Тя е майка", каза Желязков пред "Фокус", допълвайки, че не даже не знае какви са обвиненията срещу нея.

Очите бил на лекар в Турция. Там бил опериран и имал бележка за това. 

Той не се явил в съда, защото не получил призовка.

Митьо Очите имал 96% инвалидност

Митьо Очите имал 96% инвалидност

Съдът отложи временно гледането на мярката на Желязков

Впоследствие заседанието за гледането на мярката на Желязков беше временно отменено.
По думите на защитника му Очите имал 96% инвалидност по ТЕЛК решение. Нуждаел се от спешен медицински преглед, защото кървял дори по време на процеса. Не бил преглеждан от 24 часа.

Съдът уважи това искане, а прокуратурата пък посочиха, че подсъдимият е бил прегледан снощи, при вкарването му в ареста. Съдът поиска документи за това, пише Нова.

В крайна сметка магистратите решиха Желязков да остане в ареста за постоянно. Според решението им състоянието му не е несъвместимо с условията на ареста.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Припомняме, 46-годишният Желязков беше задържан в Истанбул на 4 август 2018 г. в изпълнение на молба за неговото международно издирване по линия на Интерпол. Това стана във връзка с наказателното му преследване в България по производство на Специализираната прокуратура.

Срещу него са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет, изнудвания и палежи по Черноморието.

Припомняме и че Митьо Очите беше екстрадиран в България снощи, 15 февруари. След 6 месеца в Турция, той беше предаден на родните власти с полет до летище "София" от Истанбул.

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Доведоха Митьо Очите с полет от Истанбул

Той беше предаден на разследващия екип …