Със закона за извънредното положението органите на реда получиха правото да изискват лесно от мобилните оператори трафични данни, чрез които да контролират местоположението ви чрез локализиране през мобилния телефон или друго устройство.

Със Закона за извънредното положение, с който беше изменен и Законът за електронните съобщения, МВР получи правото да изисква тези данни от мобилните оператори.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов уточни, че това може да става само в определени случаи. Тази процедура може да се прилага при отказ конкретно лице да спазва карантината или при вече нарушаване на условията на карантината. Не става въпрос за подслушване, а за локализация на устройство, обясни Младен Маринов, като направи уговорката, че трябва да се има предвид и това, че едно устройство може да се ползва/пренася от различни хора.

Остава обаче условието в срок до 24 да се уведомява съответния съд при използване на тези правомощия. Ако няма разрешение, то събраните данни се унищожават.