Няма пропуснати вериги и бензиностанции при проверките през последните две години. Така ще продължим, заяви пред БНР вътрешният министър Младен Маринов.

"Не бих казал, че проверките за контрабанда на горива са по сигнал на Българската петролна и газова асоциация", каза той. По думите му проверките са още от създаването на междуведомствения контрабанден център.

Затварят седем бензиностанции за нарушения

Затварят седем бензиностанции за нарушения

48-годишен е в ареста за продажба на горива в пластмасови бутилки

"Ново е надграждането на този център, като след нареждане на премиера бе създадена организация всички информационни и контролни системи в различните органи, контролиращи вноса, разпространението и продажбата на горива да се обединят в него. За да може да се прави анализ за резултатите и тенденциите, на разминаванията. Нашите усилия са да контролираме процеса от самия внос на горивата до продажбата им. В ход е картографирането на всички обекти, които са регистрирани за търговия с горива и петролни продукти", каза Маринов.

"Резултатите показват, че това са системни усилия, защото няма периодични акции да повлияят на такъв голям и силен сектор", каза Младен Маринов.

Той съобщи, че за 2018 г. предотвратените щети за бюджета от иззети горива и тютюневи изделия са за над 27 млн. лв. при 16 млн. за 2017 г., което показва постоянни и системни усилия за противодействие на контрабандата. Друг резултат от тези усилия е нарастването на приходите в бюджета заради превенцията, до която водят тези усилия, добави министърът.

4,4% е делът на контрабандните цигари в България и това е едно от най-ниските нива в ЕС, сочи последно международно проучване.

Закопчаха у нас един от най-издирваните испански наркотрафиканти

Закопчаха у нас един от най-издирваните испански наркотрафиканти

Готвел се да избяга във Венецуела

Относно заловения в България един от най-издирваните испански наркотрафиканти, вътрешният министър Маринов изтъкна, че случаят показва каква е "силата на европейските механизми за противодействие на престъпността".

Сигналът за него е получен на 12 февруари пред европейската мрежа за активно издирване на бегълци. Арестът е бил на 17 февруари. На 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март, каза министърът.

По думите на вътрешния министър е грешно до всеки забранителен знак да има полицай и патрулен автомобил. Повод за изказването му е новата инициатива, при която за първи уикенд на шофьорите на тирове се раздават брошури с обяснения къде и в кои часове не трябва да се движат. "Нямаме толкова ресурси, а и това е много скъпо нещо", поясни Маринов.

За зачестилите убийства, които са резултат от домашно насилие, той обясни, че това е много сериозен проблем. Причината - много рядко жертвите заявяват това пред съответните компетентни органи.

Постоянен арест за мъжа, обвинен за убийството на жена си във Варна

Постоянен арест за мъжа, обвинен за убийството на жена си във Варна

Той може да получи до 20 г. затвор

"Не бих казал, че МВР работи бездушно, отговаряме на всеки един сигнал. Но за да бъдат предприети определени действия, в някои случаи репресивни спрямо извършителите, ние трябва да стъпим на реално подадени жалби, свидетелски показания и доказателствен материал", каза Маринов.

Тези случаи би могъл да доведе до законови промени и регулации, които да дадат възможност не само на органите на МВР, но и други институции да работят, за да ги предотвратяват.