Много бързо забравихме, че на първо място случилото се е една трагедия - най-малкото за едно семейство, а в по-общ мащаб за едно министерство. Тук не сме на война, в която да броим и калкулираме загуби от едната и от другата страна, коментира главният прокурор Сотир Цацаров във връзка със злополучната операция в Лясковец.

Тук сме в състояние, в което действието по обезвреждане на престъпник категорично не предполага непременно жертви от страна на хората, които извършват обезвреждането, продължи той и съжали, че „много бързо се е забравила трагедията на едно семейство" и от друга страна - проблемът по отношение техническото обезпечаване полицаите.

„Нищо, че на екрана гледаме каски и тактически щитове, ако можете поинтересувайте се какво представлява мобилният команден пункт на отряда за борба с тероризма", призова Цацаров. Вместо това сме отишли на вариантите, при които две категории хора дават коментари.

Няма да ви дам моята оценка, защото не желая да се присъединя нито към хора на едните, нито към хора на другите", настоя обвинител №1 на страната.

Eдните са хора, при които за съжаление основната тоналност е политическа и които използват тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели и спекула. Бързо избягахме от реалния проблем и още по-бързо отидохме на терена на политическото противопоставяне, съжали Сотир Цацаров. „Сякаш чакахме проблема да стане, за да го политизираме незабавно", добави той.

Втората страна според него са един куп експерти, всеки, от които има някакъв съвсем реален и градивен принос за сегашното състояние на МВР и системата за сигурност. „Нищо против телевизионни и всякакви други изяви, но гастролите по студия с обясняване за неподготвеност, трагедия и тотална парализа на МВР не им прави чест, защото те самите са работили в тази система и ако тя е в такова състояние и продуцира една такава операция, която и самият главен секретар нарече провалена, сигурно и те имат някакъв принос", посочи той.

Самата операцията в Лясковец така или иначе ще бъде елемент от предмета на докладване по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Велико Търново, уточни Цацаров.
Операцията ще бъде предмет на разследване от прокуратурата и ако се установи, че има данни за престъпление, няма проблем материалите да бъдат проверени", посочи той.

Главният прокурор бе категоричен, че предпочита да не дава експертни оценки, а да осигури качествено разследване, което да каже „кой крив, кой прав".