Измамници се представят за служители на ЕВН и уж отчитайки електромерите, събират пари от хората за консумирана електроенергия и за други услуги.

Последният случай, в който външни лица са се представили на сътрудници на компанията, е от 8 май във вилно селище "Oтдих" (между с. Песнопой и гр. Баня, Област Пловдив).

За това алармират от EВН България, като компанията предупреждава своите клиенти да бъдат бдителни за измами от мними служители на дружеството.

Обръща се внимание, че заплащането на сметките за консумирана електроенергия се извършва само в касите на „Български пощи", банки и други партньори на дружеството.

Услугите, свързани с отчитане и фактуриране на електрическа енергия, се извършват единствено от сътрудници на ЕВН България Електроразпределение АД.

От компанията подчертават, че отчитането на консумираната електроенергия се извършва за сметка на дружеството и не се заплаща от клиентите.

Всеки отчетник има служебна карта, в която са упоменати правата им, произтичащи от Закона за енергетиката и при поискване от клиентите е длъжен да се легитимира с тази карта, посочват от EВН.

Събирането на дължимите суми никога не се извършва от сътрудници на ЕВН България на ръка на място при самия отчет или при друго посещение на електромера или електрическото табло, се казва още в съветите на компанията към клиентите.

От там се обръщат с молба към гражданите да сигнализират при информация за подобни нарушения на денонощна телефонна линия 0700 1 7777.