Законът за мерките и действията по време на извънредното положение решават същината на сложния и динамичен проблем с оглед на настъпилото извънредното положение. Това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов след края на дебатите по отношение на удължаване на мерките и действията на извънредното положение в страната, наложено заради коронавируса.

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май
Обновена

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май

Според Корнелия Нинова правителството искало безсрочна диктатура

По думите му дебатът в Комисията по правни въпроси бил конструктивен и би могло да се стигне до по-добри решения. Проблемът на закона е не, че има правни дефекти, а проблемът е, че има много внушения и много опасения на лица и субекти, които по един или друг начин са засегнати от потенциалната опасност да внушат правното си положение, каза той.

По отношение на сроковете, Кирилов смята, че са изцяло в полза на хората. Във връзка с промяната на модела, правосъдният министър приема частично основателно исканата промяна от страна на социалистите. Първият вариант по отношение на сроковете е правилен и урежда въпросът за изпълнението на срочните задължения. Не можем да оставим държавата без работеща съдебна система и наказателен съд, настоя Данаил Кирилов.

Според него съществените въпроси са два - за обхвата на член шести от закона. Целта на действащия закон е да опази физическите лица, техните права, търговския оборот и интересите на икономическите субекти.

Горанов се надява срокът на извънредното положение да е достатъчен

Горанов се надява срокът на извънредното положение да е достатъчен

Спорът за 2 седмици - политическа наносекунда и напълно излишен