Спорът е за две седмици, което е политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта е цялото й проявление от заразата до смъртта за някой, който е уязвим.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след края на дебатите по втората точка от дневния ред на Народното събрание - за удължаване на извънредното положение в страната. Предстои да бъде разгледана и третата точка - актуализацията на бюджета.

Горанов настоява да има фискални буфери

Горанов настоява да има фискални буфери

Държавата трябва да може да функционира при непредвидена ситуация

Между 30 април и 13 май освен да се усложни епидемиологичната обстановка нищо друго съществено нямало да стане, предупреди Горанов.

Ако нещо в Закона за извънредното положение ви притеснява, имахте възможност за изява и ние понасяме своята отговорност. "Дано срокът е достатъчен", надява се финансовият министър и посочи, че все още няма ясна стратегия за това как да излезем от кризата.

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май
Обновена

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май

Според Корнелия Нинова правителството искало безсрочна диктатура

Той призова народните представители да подкрепят удължаване на извънредното положение не заради мерките на правителството, а заради това, че законът ще действа с ясна предвидимост по отношение на правата на хората. Нека да не яхваме популистката теза - кой ден ще излезем от кризата, апелира финансист номер едно.

"Няма да излезем с отмяна на извънредното положение, защото всяко поставяне под съмнение на мерките би трябвало да се разглежда като предпоставка за социална изолация под силата на друго законодателство", завърши Горанов.