Призовавам народните представители да не се изхарчват всички пари веднага, а да се поддържат достатъчно фискални буфери.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

По думите му държавата трябва да може да функционира по някакъв начин при всяка непредвидена ситуация. Горанов смята, че преди да се наложи зануляване на фискалния резерв, трябва да поддържаме достатъчно ниво фискалните буфери.

БСП не намира мотив да подкрепи актуализацията на бюджета

БСП не намира мотив да подкрепи актуализацията на бюджета

Не може депутатските заплати да са едни от най-бързо растящите, според Крум Зарков

Депутатът от БСП Румен Гечев пък запита защо не се пипат петте милиарда фискален резерв, а трябва да се вземе 10 млрд. лева външен дълг.

Според Гечев резервът от 5 милиарда лева се пази, за да се раздаде на кметове и общини на ГЕРБ, защото наближавали парламентарните избори.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пък видя в актуализацията на бюджета възможността за един сериозен ликвиден буфер.

Според нея по никакъв начин не може да се приеме друг подход. "Не можем да съберем трохичките по джобовете си и да ги изхарчим днес, а когато се наложи и имаме нужда от пари, да тръгнем да търсим неизвестното, дали парите ще ги има", аргументира се Менда Стоянова.

Румен Гечев: БСП няма как да подкрепи актуализация без разчет

Румен Гечев: БСП няма как да подкрепи актуализация без разчет

ГЕРБ или предвиждат по-лош сценарий, или смятат на крадат

Припомняме, че по-рано днес от БСП заявиха, че не намират мотиви да подкрепят актуализацията на бюджета.  Румен Гечев също подчерта, че БСП няма как да подкрепи актуализацията без разчет. 

Според червеният депутат Дора Янкова трябвало първо аргументирано да се докаже, че парите ще стигнат до българските граждани. 

Бившият финансов министър Милен Велчев по-рано заяви, че страховете му са, че и най-черният сценарий, представен от финансовия министър, може да е прекалено оптимистичен

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Актуализацията цели да се гарантира, че държавата може да поддържа основните си функции