Мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК) е в помощ на съдебната реформа. Поне това мнение прозвуча от думите на вицепремиера по европредседателството Деница Златева по време на дискусия с магистрати за ефективността на съдебната система.

Мониторингът очертава положителни тенденции и постижения, както и предизвикателствата и проблемите.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

Реформата е дългосрочен процес. Тя трябва да допринесе съдебната система да бъде независима и да гарантира справедлив процес, категорична бе Златева. Сътрудничеството между страната ни и ЕК по мониторинга ще продължи и по време на председателството ни.

Деница Златева се обяви за електронно правосъдие, което е и европейски приоритет. Без върховенство на закона няма да има инвеститорски интерес към страната ни. Започнатите реформи трябва да продължат, увери вицепремиерът. Тя поиска приемственост, за да станат промените необратими.

ЕК не вижда пречка за европредседателството ни заради мониторинга

ЕК не вижда пречка за европредседателството ни заради мониторинга

Франс Тимерманс обяви, че няма противоречие между двете

Малко по-късно пред медиите Деница Златева припомни обещанието на Жан-Клод Юнкер до края на мандата му, при поети от нас ангажименти, мониторингът да отпадне.

Златева припомни още, че предстои избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) и е важно този избор да се направи по прозрачен начин. Важен е и изборът на председател на Върховния административен съд (ВАС).

Юнкер: Мониторингът за България пада до 2019 г.

Юнкер: Мониторингът за България пада до 2019 г.

В писмото си Юнкер посочва

Правосъдният министър Мария Павлова на свой ред предупреди, че реформата в съдебната система няма как да се случи за две-три години, но трябвало да се видят тенденциите. Миналата година била решаваща за съдебната стратегия.

Държавният бюджет не може да поеме мащабни реформи, затова и важни се оказват международните източници на финансиране. 26 зали за видеоконферентни разпити трябва да влязат в употреба на Темида. Правосъдното ведомство работи за необратимост на процесите, обясни Павлова.