В оставащата една година ще бъде подобрен достъпът на населението до здравни грижи, обеща здравният министър Евгений Желев, който представи на обсъждане в централата на БСП вижданията си за здравната реформа.

Желев каза, че достъпът до здравни услуги на хората ще бъде подобрен чрез нов регламент и преструктуриране в спешната и неотложната помощ.

До октомври ще бъде финализирана електронната система за контрол на здравноосигурителната каса и до два месеца ще стартира процедура за създаване на електронни здравни досиета, съобщи министърът.

Той каза още, че към здравното министерство до септември 2008 г. ще се създаде медицински инспекторат за засилване на контрола и борба с корупцията.
В същия срок се предвижда да бъде подобрена системата за акредитация на болниците чрез обвързване на техните резултати с финансирането.

Ще бъдат създадени индикатори за оценка на болничните дейности, ефективност и достъпност.
До юли ще бъдат въведени мениджърски договори, за да се обвърже заплащането на ръководителите на болничните заведения с резултатите.

Евгений Желев съобщи, че възнамерява да въведе клинични пътеки за еднодневна хирургия, което ще изтегли част от пациентите от стационарите.

С 15 %, както вече беше съобщено, ще бъдат увеличени заплатите на работещите в държавните здравни заведения, които са общо 17 000 души.
Към месец юли здравният министър очаква да бъде подписано браншово споразумение със синдикатите.

Според Евгений Желев трябва да бъда предприети законодателни промени, за да бъде реализирана здравната реформа.

Той насочи вниманието на депутатите от „Коалиция за България" и членовете на Висшия съвет на БСП към трите основни въпроса за реформата в здравния сектор - приватизацията, демонополизацията на финансирането и бюджета.

Според Евгений Желев не е необходимо в приватизационните договори да се поставят условия за запазване на предмета на дейност на здравните заведения в определен срок. По-добре да няма условия и едно приватизирано здравно заведение да работи като здравно заведение изобщо в бъдеще, смята Желев.

Той е категоричен, че за да се отпуши приватизацията в здравния сектор трябва ясно да се определи какво е това „обособена част" от здравно заведение.
Обособените части не са пряко свързани с медицинската дейност, а по-скоро със стопанската като пералня, кухненски блок или терен, който може да бъде пуснат на пазара, поясни Желев.

Въпросът за демонополизацията в системата на финансирането на здравеопазването предполага появата на повече играчи и конкуренция, но преди това трябва да са приети Национална здравна стратегия, актуализирана Национална здравна карта и да е въведена електронната система за контрол на НЗОК, отбеляза Желев.

По въпроса за размера на здравната вноска Евгени Желев поясни, че е възможно преструктуриране на осигурителната система без допълнително натоварване на хората с по-висок процент.
Държавата, смята той, трябва да осигурява в еднаква степен пенсионерите и учащите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин каза, че сред коалиционните партньори няма концептуални различия във вижданията за здравната реформа.

Той потвърди, че е актуална идеята за увеличаване с 2% на здравната вноска без да се увеличава общата осигурителна тежест и че каза, че се обмисля какви са реалистичните срокове за демонополизацията на здравния сектор.

Освен за здравната стратегия, актуализацията на здравната карта и уточняване на сроковете за демонополизацията се мисли за адекватно осигуряване на пенсионерите и децата, за приватизация на активите, които не са необходими на здравната система, както и за засилване на ролята на потребителските организации, каза Калфин.

Здравният министър е категоричен, че трябва да се увеличи процентът, заделян от брутния вътрешен продукт за здравеопазването и каза, че при стартирането на бюджетната процедура за 2009 г. ще настоява за здравния сектор да бъдат предвидени 5% от БВП.
За сравнение сега за тази година за здравеопазването за предвидени 4.2% от БВП.