Затворниците ще говорят известно време чрез обществена телефония. Министерството на правосъдието е прекратило договора с германския холдинг "Телио" в навечерието на изтичане на договора. Това стана ясно от отговора на ведомството по повод на писмо от германската фирма, която бе изненадана от решението на министерството.

Държавата гони немски инвеститор, той шокиран от отношението
Обновена

Държавата гони немски инвеститор, той шокиран от отношението

Министерство на правосъдието прекратява договора внезапно

"Фирма „БиВифон България“ има 10-годишен договор с Министерството на правосъдието, който изтича на 19 септември т.г. Договорът е сключен с изпълнителя без никаква процедура през 2006 г., въпреки наличието на нормативни изисквания (ЗОП), изискващи конкуренция и прозрачност при възлагането на услуги с обществени средства.

От компанията твърдят, че неколкократно са предлагали новата си оферта и са отправяли запитвания за продължаване на партньорството. Всяка тяхна инвестиция била потвърждавана от дирекция в Министерството на правосъдието.

"Винаги сме изявявали желание да се явим на търг, защото по закон такъв трябва да бъде организиран. Вместо отговор, получихме предизвестие да изключим системата", заявяват от "Телио".

От Министерството твърдят, че имали сигнали от различни институции за начина на възлагане на услугата. "През годините, във връзка със сигнали за редица нередности, са отправяни запитвания от различните ръководства на Министерството до Агенцията за обществени поръчки, до Сметната палата, до Администрацията на Министерския съвет, и всички еднозначно са отговаряли, че възлагането трябва да се извърши по начин, осигуряващ истинска конкуренция", гласи отговорът от ведомството на Екатерина Захариева.

От правосъдното министерство уверяват, че предстои откриване на процедура, при която в състезателен характер да се постигнат добри условия и ниска крайна цена на услугата. Мотивират се, че стойността на разговорите се заплаща от затворниците.

"През март т.г. националният омбудсман Мая Манолова констатира по време на проверка в женския затвор в Сливен, че „цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната е 0.23 лв. срещу 0.05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи е 0.38 лв. срещу 0.29 лв. навън", се казва в съобщението на МП.

От германската компания твърдят, че три пъти са намалявали цените без това да е упоменато в договора.

Междувременно правото на лишените от свобода на телефонна връзка ще бъде осигурено чрез обществена телефония до провеждането на публична, прозрачна, равнопоставена процедура при условията на свободна и лоялна конкуренция, уверяват от ведомството на Захариева.