Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне, съобщават от МС. Това се предвижда да стане с изменение в Закона за българското гражданство, като от него ще отпаднат чл. 12а и 14а., които позволяват на лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на тези основания, са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на статут на български гражданин или на някой от следващите етапи на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или поради извършени други разпоредителни действия.

Необходимостта от отмяна на възможностите за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции се обуславя от липсата на реални инвестиции в родната икономика, тъй като по този начин не се разкриват нови работни места.

ДАНС проверява 47 "златни паспорта"

ДАНС проверява 47 "златни паспорта"

Установени са 5 случая със сериозни нарушения

В свое писмо от месец юни миналата година Европейската комисия изразява безпокойство от продължаващата в Република България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави- членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.

Премахването на инвестиционното гражданство е един от ангажиментите, поети от правосъдния министър Надежда Йорданова. В началото на седмицата ДПС внесоха сигнал в ДАНС, с който искат да се разследва цялата история на практиката да се дава гражданство срещу инвестиции.

Още в началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, в който се посочва, че В три държави членки, сред които и България, се прилагат схеми за предоставяне на гражданство на инвеститори при условия, които не са толкова строги, колкото обикновените режими за натурализация.

В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров също изрази възмущението си от начина, по който се получава т. нар. "инвестиционно гражданство". Това стана след като през октомври 2018 г. представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство. Резултати от разследването обаче до този момент така и няма.

Колко чужденци са получили "златни паспорти" в България?

Колко чужденци са получили "златни паспорти" в България?

Ще прекрати ли 46-ият парламент порочната практика?