Министерство на правосъдието внася в Народното събрание и промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахне т.нар инвестиционно гражданство. Във връзка с това е изпратено искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. Това обяви на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

По думите му, законът дава възможност и да се отнема гражданство.

Другата промяна в закона е наложена от това да се запази дейността на предприятие "Затворно дело", съгласно приети вече промени - административна структура към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Дейността да бъде запазена и дори развита с оглед да се подобряват битовите условия в затворите, храната и да се намаляват цените, съгласувано с Министерство на финансите. Ще се открие специална сметка и при добро управление тя трябва да има значителен социален и икономически ефект, обясни Янаки Стоилов.

Той добави, че е издадена заповед за извършване на проверката от инспектората на Министерство на правосъдието. Проверката се осъществява сега и ще приключи до няколко дни. Тя е с цел стопанисването на имоти към предприятието в района на Варна, договорите, които са изтекли преди няколко години, но средства от тази дейност не са постъпвали в МП. Очаква се от следващия министър на правосъдието да предприеме необходимите административни и други действия, посъветва служебният министър.

Янаки Стоилов против свеждането на съдебната реформа до разговори за промени в Конституцията

Янаки Стоилов против свеждането на съдебната реформа до разговори за промени в Конституцията

Правосъдният министър иска осъвременяване на съдебната карта за по-добра защита на гражданските права

В анализа на МП е предложена и съдебна карта на съдилищата в България, обобщени са резултатите от обсъждането в София и две места в страната, как да бъдат използвани резултатите до момента от разработването на модела.

"Възстановихме практика, неприлагана от години - всяка седмица със заместниците приемаме граждани и обсъждаме техни въпроси в рамките на компетенциите в МП и реагираме на тези въпроси", поясни Стоилов.

В заключение той каза, че не е обсъждал бъдещо назначение, било с президента Румен Радев или други представители на институциите. Такава тема не е поставена, категоричен е той.

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата
Обновена

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата

Внася го в парламента депутатите да го имат на разположение