Бившата шефка на НАП от времето на Тройната коалиция Мария Мургина отново ще застане на подсъдимата скамейка пред въззивните съдии от Апелативния съд, но пред друг състав, реши Върховният касационен съд.

Магистратите имали процесуални пропуски в произнасянето на оправдателната си присъда към ексначалника на данъчните.

Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд, според която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което пък първата инстанция - Софийски градски съд, я осъди на 4 години затвор.

През януари 2011 г. Мария Мургина бе призната от градските съдии за виновна по две от четирите си обвинения. Първото е, че е дала указания на главен инспектор по приходите в дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. За фирма „Плевен 1999" пък са дадени други указания, с които са намалени данъците на фирмата, с което държавният бюджет е бил ощетен 1.32 млн. лв. от корпоративен данък.

По това обвинение Мургина получи 4 г. Затвор. Тя получи осъдителна присъда и за оказан натиск над бившата шефка на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка. Заплаха е била, че ще бъде дисциплинарно уволнена, ако сама не напусне. По това обвинение Мургина получи 3 г. затвор.

Тя обаче бе оправдана от съда по други две обвинения срещу нея.

Първото бе, че през 2006 г. НАП умишлено не е събрала почти 30 млн. лева данъци от бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. Той дължал парите след продажбата на дружеството на индиеца Прамод Митал. Задълженията на Захариев обаче били разделени на две части - 11 млн. лв. били опростени чрез схема за прихващане на ДДС, а останалите суми били разсрочени. Съдът прие, че Мургина е невинна и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

Апелативните магистрати пък я оправдаха по обвинението за принуда над служителката си Цолчовска и отмениха първоистанционния акт в гражданско-осъдителната му част, която присъди 10 000 лв. за уволнената служителка.

Според ВКС обаче, САС е трябвало да се произнесе по същество за гражданският иск.

По тези причини висшите магистрати отменят оправдателната присъда за принуда, както и решението на САС за иска на Цолчовска, затова Мургина отново ще трябва да дава обяснения пред апелитавните магистрати.