Министерството на външните работи се задейства по случаите със зачестилите дела в Гърция срещу българи, които са продали автомобилите си без пререгистрация и с тях е било извършено престъпление или административно нарушение.

Присъдите на наши сънародници в съседна Гърция станаха повод за среща във Външно между ресорния министър Екатерина Захариева, омбудсмана Мая Манолова, вътрешния министър Валентин Радев и зам.-министъра по правосъдието Евгени Стоянов.

Заради пропуск в наредбата за регистрация на автомобили обвиняват българи за трафик в Гърция

Заради пропуск в наредбата за регистрация на автомобили обвиняват българи за трафик в Гърция

Външното министерство било безсилно по този казус

При омбудсмана вече се проведе среща около тези случаи. Тогава представителят на Министерството на външните работи Димитър Арнаудов заяви, че Външно е с вързани ръце и не може да променя законите в Гърция.
От своя страна Манолова призова за бърза реакция от страна на държавата, защото всеки българин, продал колата си в близките няколко години, е потенциален затворник в Гърция. Присъдите в южната ни съседка са за трафик на хора, оръжия и други достигат до 30 години лишаване от свобода.

От Външно съобщават, че Захариева и Радев вече поставили въпроса пред гръцките си колеги на 4 и 5 май в Солун.

От своя страна гърците обещали да окажат съдействие по казусите. На 8 май в гръцкото външно министерство е проведена специална среща с временно управляващия посолството ни в Атина, допълват от ведомството.

На срещата днес Захариева благодари на властите в Гърция за заявеното съдействие.

"Важно е да се уточни, че съдебната власт в Гърция е независима и че престъпленията, които се извършват с автомобили - трафик на хора, наркотици и оръжие, са много тежки и техните извършители трябва да бъдат разкривани и наказвани. Ние у нас също се борим с тези престъпления. Същевременно не може да допуснем под отговорност да бъдат привличани хора, които нямат нищо общо с това", заяви Захариева.

Българин е осъден от гръцки съд на 17 г. затвор за трафик на мигранти

Българин е осъден от гръцки съд на 17 г. затвор за трафик на мигранти

Николай Иванов е продал буса си на каналджии...

По думите на външния министър България ще поиска консулски консултации между двете страни, в които ще участват представители на правосъдното министерство и институцията на омбудсмана.

"Имаме сигнали за случаи, в които гръцкият съд не приема за доказателство нотариално заверен договор за покупко-продажба и ще предприемем постъпки тези официални документи да бъдат признавани", каза още дипломат номер 1.

Захариева отправи и апел към собствениците на автомобили, които са ги продали, да проверяват дали новите собственици са пререгистрирали автомобилите.

Темата коментира и вътрешният министър Радев. По думите му до месец декември миналата година законодателството е предвиждало при прехвърляне на кола новият собственик да отиде в КАТ и да си извади нов талон в 15-дневен срок. Иначе имало глоба от 50 лева.

Все повече мигранти от Турция отиват в Гърция, потвърдиха от "Фронтекс"
Обновена

Все повече мигранти от Турция отиват в Гърция, потвърдиха от "Фронтекс"

17% увеличение на мигрантския поток от началото на годината в сравнение с м.г.

"От нова година нотариусите изпращат автоматично документацията в КАТ. Ако пререгистрацията не стане до месец, глобата е 200 лв. Ако не стане до 2 месеца, следва дерегистрация. Каквито документи поискат гръцките власти, ще им ги дадем. Говорих и аз с гръцкия колега. Всички да проверят собствеността си - говоря за бившите собственици, говорил съм МВР веднага да им съдействат", заяви Радев.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова призова за драконовски санкции, в случаите, при които новите собственици на коли втора ръка не пререгистрират купеното пътно превозно средство в кратък срок.

Според Манолова трябва да се съобщи категорично на гръцката страна, че не може да не приемат официални документи, какъвто е завереният от нотариус договор.

Общественият защитник благодари на Захариева и Радев за ангажираността по тези казуси.

Властите в Гърция предупреждават тираджиите да дебнат за скрити мигранти

Властите в Гърция предупреждават тираджиите да дебнат за скрити мигранти

Хиляди бежанци атакуват и се крият в тировете на пристанище Патра

Стана ясно и че ще бъде създадена и работна група, която да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов изяви готовност експерти от неговото министерство да се включат и в работната група, и в консулските консултации.