ОДМВР - София апелира към водачите на МПС да спазват стриктно правилата за пресичане на жп прелез с оглед собствената им безопасност.

В рамките на последните няколко дни на територията, обслужвана от ОДМВР - София, са възникнали две пътнотранспортни произшествия между влак и автомобил, единият от които с тежко пострадали.

Характерното и при двата инцидента е, че са възникнали вследствие на несъобразяване с редовно задействана звукова и светлинна уредба и при спуснати обезопасителни бариери.

Сигналът за първото произшествие - на жп прелез в Костинброд, е подаден в полицията около 15 часа на 15 декември. При огледа на място е установено, че лек автомобил "Форд Пума" е извършил забранено преминаване, при което е блъснат от товарен влак, движещ се от Драгоман към с. Волуяк.

20-годишната водачка е настанена за лечение с контузия на мозъка и спукан череп, с опасност за живота, а 24-годишният й спътник - с политравма, фрактура на четири ребра, дясна ключица и лява лопатка и оток на мозъка, също с опасност за живота. Машинистите са изпробвани за употреба на алкохол, резултатите им са отрицателни. По случая е образувано следствено дело.

Сигналът за втория аналогичен инцидент - на жп прелез Лакатник, е подаден вчера около 18.55 часа. На място е установено, че отново е извършено забранено преминаване при спуснати бариери, вследствие на което лек автомобил "Фолксваген Голф" е бил ударен леко от преминаващ пътнически влак.

При произшествието не са пострадали хора. Водачът на автомобила и машинистът са изпробвани за алкохол; резултатите им са отрицателни. Произшествието е обработено по административен ред от служители на РУ - Своге.

ОДМВР - София призовава водачите на МПС към стриктно спазване на правилата за пресичане на жп прелез с оглед избягването на инциденти, застрашаващи сигурността и безопасността на железопътния транспорт и живота на хората.