От МВР организират среща с представители на организации, които правят възстановки на битки, съобщи БНР.

Повод за срещата са готвените промени в Закона за оръжията и боеприпасите. С измененията е възможно оръжията за възстановки да станат незаконни.

Според Момчил Тачев от клуб "Братя по оръжие" не може без картечница да се покаже атаката на българската армия при Дойран през Първата световна война. Същото е за възстановката на битката при Тутракан, без тракането на картечниците.

"Ако те бъдат забранени или влязат в някакъв изключително рестриктивен режим, практически ние ще бъдем ограничени по този начин. Някои държави също имат изключително сериозни несъгласия с тази директива. В нея пише, че ако сега действащото законодателство в страна - членка отговаря или припокрива директивата, то не е необходимо нейното тотално възприемане", изтъкна Тачев.

Целта на промените в Закона за оръжията и боеприпасите е въвеждане на европейска директива, която цели борбата с тероризма.

МВР е готово да предложи преднопълнещите оръжия да преминат на уведомителен режим.

По-късно през деня водещата вътрешна комисия ще обсъжда две предложения за промени в Закона - на депутатите от ВМРО и на спорния, предложен от Министерския съвет. За сега предложенията за промяна в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия са минали през комисията по отбраната. Земеделската комисия ги е отхвърлила.