Между 300 и 3000 лева е глобата за неплатена винетка. Информацията за това наказание е отпечатано в листовка за най-важните разпоредби от Закона за движение по пътищата. Те се раздават от МВР на граничните пунктове, съобщиха от МВР.

В брошурите на четири езика се описват правилата за пътна безопасност. Те са за информация на транзитно преминаващи чужди граждани и туристи. Освен задължителните разпоредби са описани и възможните санкции, ако бъдат нарушени.

Четирите езика на листовките са български, английски, немски и турски. В листовките е обърнато внимание на това, че за неплатена винетна такса, водачът рискува да му бъде спряно превозното средство за срок от 1 месец и глоба между 300 и 3000 лева, в зависимост от вида му.

По пътищата на България шофьорите трябва да се движат и през деня с включени светлини. Специално внимание е обърнато и на това, че в аварийните ленти на магистралите е забранено движението или спирането, освен в случай на повреда на моторното превозно средство или по здравословни причини на водача. Отбелязани са и санкциите за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Листовките ще се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача ще се поставя и изготвената брошура. Това ще се случва на почти всички гранични пунктове - Калотина, Капитан Андреево, Маказа, Лесово, Кулата и др.

На ГКПП "Калотина" например са оставени 100 хиляди листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Само през неделния ден през пункта са преминали около 40 хиляди души.

Акцията на полицията ще продължи до края на активното преминаване на шофьори през България в посока Западна Европа.