Необходими са комплексни мерки и завишаване на санкциите спрямо лицата, които шофират след употребата на алкохол или под въздействието на наркотици. Toва заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на участието си в две парламентарни комисии - по вътрешна сигурност и обществен ред, както и правна комисия.

Той даде като пример Испания, на която отнело 10 и повече година да се справи с пътнотранспортния травматизъм и да слезе от черната класация на катастрофите.

МВР подготвя предложения в няколко посоки, както за Наказателния кодекс, така и за Закона за движение по пътищата. МВР иска да се криминализира отказът да се извърши проверка за алкохол и наркотици в кръвта на водача. Чрез промените МВР предлага още да се криминализира и повторният отказ за тестване за алкохол и наркотици. Също така да се криминализира и превишаването на максимално разрешената скорост с 50 км/ч и неспирането на червен светофар.

Законодателните промени, които МВР предлага за Закона за движение по пътищата са следните: извън населените места по автомагистрала и скоростен път максималната скорост за движение на автомагистрала да бъде намалена, да се прецизират правилата за движение по пътищата и да се намали скоростта за движение в града от 50 на 30 км/ч на определени места. МВР предлага улесняване на процедурата по издаване на наказателните и електронни фишове, както и по-голям срок затова да има за възрастен и опитен шофьор, за разлика от младите водачи.

От думите на Демерджиев стана ясно още, че той намира за резонни предложенията младите нови водачи да шофират при усложнения условия - например при нощно каране да бъдат с по-възрастен придружител. Също така и да придобиват книжка на 17-годишна възраст, но със съответния надзор и при по-безопасни условия. Младите шофьори могат да карат и автомобила на родителите си, без да му се купува нов личен автомобил, смята вътрешният министър.

Огромен проблем за МВР е, че не може да връчва ефективно наказателните документи и постановления, а не самите промени в Наказателния кодекс. Поръчват се стотици камери по обществени поръчки, а има хиляди инсталирани камери в страната, чиито данни не можем да използваме. Ако ни се позволи да използваме въпросните камери, водачите ще бъдат много по-респектирани и ще има по-голям превантивен ефект, заяви Иван Демерджиев.

Освен това МВР работи с АПИ по идентифициране на най-опасните пътни участъци по републиканската пътна мрежа, като ще въведат мерки по тях.

В областта на домашното насилие, Демерджиев коментира, че при приемането на отчетите на ОДМВР почти във всички области се отбелязва ръст на домашното насилие. Тенденцията е тревожна и случаите на домашно насилие ескалират и водят до смърт на жертвата на насилието, изтъкна той. Сред мерките на МВР е да се създаде допълнителен механизъм близките на жертвата да обявяват компетентните органи, както и в срок до 24 часа да се препрати молба за образуване на производство до съответния районен съд от страна на жертвата на домашното насилие.

МВР предлага още да се разшири кръгът на лицата, попаднали под домашно насилие. Ведомството предлага да се създаде национален регистър и национална информационна система за лицата, потърсили помощ и подкрепа.

Столичният общински съвет пита МВР как ще намали трагичните пътни инциденти

Столичният общински съвет пита МВР как ще намали трагичните пътни инциденти

Вътрешният министър и главсекът са поканени на извънредна сесия на СОС в четвъртък