С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, на територията на цялата страна стартираха масирани полицейски проверки, съобщава пресцентърът на МВР.

Поводът са зачестилите случаи на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, както и явното присъствие на лица, ползващи демонстративно охрана и ескортиращи автомобили.

Припомняме, конкретният повод за активизирането на прокуратурата и МВР е бруталният побой, който няколко части гардове нанесоха на мъж и жена на столичното Околовръстно шосе. Късно снощи трима от биячите бяха оставени за постоянно в ареста от районния съд в София.

Биячите от Околовръстното много опасни, остават в ареста
Обновена

Биячите от Околовръстното много опасни, остават в ареста

Решението подлежи на обжалване

На територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души. 23-ма от тях са с различни криминални регистрации. Заловен е обявен за общодържавно издирване, а в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни.

Полицаите са съставили 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, 2 са за управление на  МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. Съставени са и 6 фиша – 4 за неправилно паркиране, 2 – за неизползване на предпазни колани. 5 автомобила са репатрирани  на наказателен паркинг.

В Пловдивско униформените са проверили 15 заведения, 125 автомобила и 916 души. При две от проверките те са се натъкнали на посетители на нощни клубове, които ползват лична охрана, но не са установили нарушение. В клубовете имало и непълнолетни без придружители.

16 нарушения на Закона за движение на пътищата са установили пътните полицаи. Те са съставили 15 акта. С фишове пък са били глобени 24 души.

Двама са се оказали в ареста заради притежание на наркотици.

Бургаските полицаи са извършиха проверки в районите на изградените контролни пунктове по главните пътни артерии и в населените места, в нощни увеселителни заведения и дискотеки в областния град и курортните центрове.

Те са съставили общо 18 акта, сред които 2 за неправоспособност и един за шофиране в пияно състояние. За притежаване на хладно оръжие в увеселително заведение е съставен акт по наредба на общината. Открити са и наркотици – амфетамин и канабис.

От МВР Варна съобщават, че през тази нощ в морския ни град са проверени 24 обекта и 74 лица, като 7 от тях са известни на МВР. За срок до 24 часа са задържани 7 души – за извършени криминални престъпления.

При проверките са констатирани 2 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни лица в заведения, на които са съставени актове и са предадени на родителите им.

Служителите на „Пътна полиция” са извършили проверка на 61 МПС, като при тях са установени 38 нарушения на Закона за движение по пътищата. Двама водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, като срещу единият е започнато бързо полицейско производство.

Привечер от пресцентъра на МВР разпространиха информация с резултатите от акцията и за други области на страната.

Видинските полицаи са проверили общо 35 моторни превозни средства и 75 души. 14 от тях са били охранители на обекти. Служителите на реда са проверили 10 обекта, охранявани от частни фирми. Те са съставили 10 констативни протокола за извършени проверки по Закона за частната охранителна дейност.

В проверки по пътищата, питейни заведения и обществени места в Кърджалийско са били включени всички полицейски сили. Униформените проверили 89 МПС, 133 души и две охранителни фирми. Спипани са двама пияни шофьори и са иззети 280 грама тютюн.

Двама обявени за общодържавно издирване са задържани в област Сливен. Те са издирвани за кражба и унищожаване на имущество в Котел и Нова Загора.

В областта са проверени 94 души, 24 автомобила и повече от 30 обекта. Служителите на реда са проверявали за носене на огнестрелно и хладно оръжие, наркотици и редовни лични документи.

По пътищата в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица са проверени 78 автомобила. Съставени са 17 акта и 38 фиша за нарушаване на Закона за движение по пътищата.

В Търговищко пък са проверени 6 питейни и увеселителни заведения, 57 автомобила и 210 души. Съставени са 8 акта по Закона за движение по пътищата и 14 глоби по фиш.

Служителите на реда са установили две нарушения на Закона за частната охранителна дейност. Съставени са и актове за установяване на административно нарушение по този закон.

12 непълнолетни без придружител са открити в заведения. Децата са били предадени на родителите им. 14 са били хората без документи за самоличност.

Операцията в Силистренска област е стартирала в 22.00 часа по нощните заведения.

В Силистра, Дулово и Тутракан са проконтролирани 38 моторни превозни средства и 82 души. Двама от тях са с криминални регистрации.