Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин Банев - Брендо е от 13.07.2013 година, когато е конвоиран от Италия. От тогава насам няма данни за преминаване през границите ни от лицето, включително няма и данни как е напуснал страната. Това стана ясно от брифинг на вътрешния министър Калин Стоянов.

Евелин Банев през октомври 2016 г. е подал документи за лична карта, както и за шофьорска книжка, като такива са му издадени с валидност до 2026.

На 25 юли 2018 година за Брендо е въведен сигнал в ШИС - Шенгенската информационна система, във връзка с европейска заповед за арест и по делото в Италия.

Брендо се предаде, МВР не знае как и кога е влязъл в страната

Брендо се предаде, МВР не знае как и кога е влязъл в страната

Също така не е много ясна и мотивацията да го направи, тъй като влиза в затвора

На 25 юли 2018 г. в Интерпол е издадена червена бюлетина за Евелин Банев-Брендо. Тя е заради присъдата на Брендо за пране на пари.

През септември 2021 година в службите е постъпила информация за задържането на Брендо в Украйна.

След като в Украйна е потвърден арестът на Банев, спешно е изпратено искането за екстрадицията му. Потвърдена е самоличността му, както и пръстовите отпечатъци. След постъпването на данни за освобождаването му българските власти отново спешно реагират и искат неговата незабавна екстрадиция. От Интерпол Украйна потвърждават обаче неговото освобождаване, тъй като Брендо има и украинско гражданство.

Относно заверка на пълномощно на адвокат от софийска адвокатска колегия от 2023 г., Стоянов припомни, че то е удостоверено с подпис на кметския наместник на село Тлачене. В проведената беседа с кметския наместник същият е заявил, че Брендо е присъствал на заверката, но двамата не са говорили.

Проверката на МВР показва, че Евелин Банев не е ходил в село Тлачене.

Под заплаха ли се предаде Брендо на полицията?

Под заплаха ли се предаде Брендо на полицията?

Може би търси решаване на проблема си с двете присъди в Румъния и Италия

Във връзка с издирването на Брендо са осъществени редица оперативно издирвателни действия с цел установяване местонахождението и задържането му. Разпитани са редица лица, каза МВР шефът. С редица държави, за които твърди, че той е използвал техни документи за самоличност, са осъществени контакти във връзка с информация къде може да се намира Евелин Банев.

Смята се, че Брендо има турски, украински, гръцки , унгарски и молдовски документи за самоличност. С представители на полицията в тези държави са водени разговори как е придобил такива документи за самоличност.

В данните на Гранична полиция не е установено преминаване на лица с имена, за които се твърди, че Брендо е ползвал.

Министърът на вътрешните работи припомни, че Евелин Банев сам се предаде на властите, като е носил със себе си валидната си лична карта, издадена от българските власти. След изчитане на справката Калин Стоянов не остана да отговаря на журналистически въпроси и така не стана ясно как Брендо е влязъл в България, кога и през кой пункт, къде се е укривал.

Ботьо Ботев: Брендо не трябва да се подценява

Ботьо Ботев: Брендо не трябва да се подценява

Брендо сам ще се оправи, цитира криминалистът думи от преди години за Брендо