Международно издирваният Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията тази сутрин около 7:30 часа.

Той е отишъл с адвокат в Централния софийски затвор. Пред полицейските служители той е представил документ за самоличност с изтекла валидност.

По-късно на брифинг служебният министър на правосъдието Мария Павлова уточни, че Евелин Банев е транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора. За момента е сигурно, че той ще търпи 6-годишна присъда при първоначален строг режим.

Предприети са действия по установяване на вероятния начин, по който Брендо е влязъл в България, обясни директорът на ГДНП Атанас Илков пред медиите. По думите му или е с фалшиви документи, или през зелена граница. Ще стане ясно по-късно.

Не е ясна причината Банев да се предаде на полицията. Засега не е разпитван. Илков не изключи и варианта животът на Евелин Банев да е застрашен и да използва затвора като укритие и спасение.

МВР: Издирването на Брендо продължава

МВР: Издирването на Брендо продължава

Полицията не откри категорични данни Евелин Банев е бил във Врачанско през 2022 г.

Припомняме, че Евелин Банев изчезна, малко след като получи 6 години затвор за пране на пари. През 2018 година Брендо беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Оттогава местонахождението му е неизвестно. В Румъния той има 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия е осъден на 20 години затвор по аферата "Кокаинови крале".

През 2021 г. Брендо беше задържан в Украйна. Оказа се, че се е криел в страната с фалшиви документи. По-късно стана ясно, че е придобил и украинско гражданство и по тази причина не е екстрадиран в България.

Соченият за "кокаинов крал" е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Според разследванията до момента Брендо използва няколко самоличности.

Брендо е влизал тайно в България?

Брендо е влизал тайно в България?

Полицията и прокуратурата нямат данни той да е бил в страната