Напълно законно е основанието за освобождаването на Брендо. Станало е по действащ текст в Конституцията - украински гражданин, извършил престъпление на територията на други държави, не подлежи на екстрадиция, а текстът подлежи на граматическо тълкуване.

Това обяснява защо Брендо е избрал Украйна, за да се укрива, потвърди адвокат Марковски в студиото на Нова телевизия.

Украинският закон не позволява двойно гражданство - по същия начин и ние забраняване двойно такова, спрямо други държави, които също забраняват. Евелин Банев реално вече не е български гражданин.

Съдът е направил възможното, за да установи дали Брендо законно е станал украински гражданин и го е освободил от ареста. А и задържането му е заради маловажен случай - открита марихуана.

Брендо няма да бъде наказан, че се е укрил
Обновена

Брендо няма да бъде наказан, че се е укрил

Марковски: Служби в Украйна трябва да му окажат помощ

На въпрос дали отиват в кошчето при такова развитие и останалите присъди на Брендо в Италия и Румъния, адвокат Марковски заяви, че при едно влизане на Украйна в Европейския съюз би трябвало да започне да действа Европейската заповед за арест, валидна на територията на Общността и по тази линия да можем да получим Евелин Банев за излежване на присъдата у нас. Как обаче евентуално би се транспонирала европейската норма в законодателството на Украйна в бъдеще време може само да се гадае, както и кога ще стане това.

Припомняме, в началото на септември месец Евелин Банев - Брендо бе арестуван в Украйна с марихуана в дома си. Българската страна веднага отправи искане за екстрадицията му. Брендо има присъди за наркотрафик и в Италия от 20 години и в Румъния.