Още днес, 10.09.2021 г., малко след като гръмна новината, че в Украйна е задържан Евелин Банев - Брендо, от Софийска градска прокуратура (СГП) са изпратили предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) да се изготви молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна.

От Украйна е получено и потвърждение - пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал - с които се установява, че арестуваният е Брендо. Последната публична поява на Евелин Банев е от март 2017 г., когато лично чу от апелативния съд в София присъдата си за прането на пари.

С европейска заповед за арест издирват Брендо

С европейска заповед за арест издирват Брендо

Няма го на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно

От прокуратурата припомнят, че 56-годишният Евелин Банев е осъден, с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления по чл. 321, ал. 3, алт. 2 (ред. ДВ, бр. № 92/2002 г.), пр. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК. Окончателната присъда на Върховния касационен съд е "лишаване от свобода" за срок от шест години при първоначален "строг" режим.

Присъдата е за периода от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. и е за участие в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел (по чл. 253 от НК) - извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Престъпната група е действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включват внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество "П.Ф.Ю." - гр. София.

Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев, който към момента е починал.

България не е дала Брендо на Италия и на Румъния

България не е дала Брендо на Италия и на Румъния

Все още издирваме Евелин Банев - Брендо, за да влезе в затвора у нас за 6 г.

От прокуратурата припомнят и че срещу Брендо е издадена Европейска заповед за арест, въз основа на коята той е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система.

Припомняме, че освен в България Евелин Банев има присъди за наркотрафик в Италия, 20 години, и в Румъния от 10 години и половина. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол. Брендо бе арестуван в Италия, но властите се съгласиха да го предоставят периодично за делото у нас, по време на което и той изчезна. 

Не е ясно на коя от страните, които сега ще изискват Брендо за излежаване на присъда, ще откликне Украйна, тъй като може да се предполага, че както Италия, така и Румъния ще подадат искания. 

Припомняме и че Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест.

Още в края на 2018 г. от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу Банев и членове на семейството му. Няма яснота докъде е стигнал искът.