Българските власти не са предоставили Евелин Банев-Брендо нито на Италия, където е осъден на 20 г. затвор, нито на Румъния, където го чакат 10,5 г. затвор, пише "24 часа".

Още през юни 2017 г. Италия е поискала Евелин Банев-Брендо да бъде екстрадиран от България. Тогава за него е издадена присъда от 20 г. затвор за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това става ясно от документи по делото в Рим.

Следят 250 затворници с електронни гривни, нужни са ни 2000

Следят 250 затворници с електронни гривни, нужни са ни 2000

Очаква се до месеци да ги включат, мобилните надзиратели имат електронни пистолети

Няма обяснение защо кокаиновият крал ("Кокаинови крале" беше наречена операцията през месец май 2012 г., при която бяха арестувани 30 души за трафик на кокаин - б.р.) не е изпратен с белезници в Италия. Най-вероятната причина е, че по това време той има висящо дело в България за пране на пари, което е с приоритет.

Две седмици след присъдата в Италия излиза и окончателната по делото му за трафик на кокаин в Румъния. Наказанието е 10,5 г. затвор.

През април 2018 г. Брендо бе осъден за 6 г. за пране на пари от наркотрафик, разследването по което е от 2007 г., но службите още го издирват, за да влезе той в затвора.

Последната публична поява на Евелин Банев е от март 2017 г., когато лично чу от апелативния съд в София присъдата си за прането на пари.

С европейска заповед за арест издирват Брендо

С европейска заповед за арест издирват Брендо

Няма го на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно

След това станаха публично известни неговите присъди от Италия и от Румъния. През това време трябваше да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). След като решението беше публикувано през април, той логично не беше открит, за да го откарат в затвора.

Европейската заповед за арест беше издадена 3 месеца след окончателната присъда в България. Процедурата е тромава и в случая е спазена.

Решението на съда се праща в прокуратурата, която трябва да изпълни наказанието. Оттам нареждат на съдебната охрана да открие Брендо на домашния му адрес. Следва посещение. После доклад и случаят се предава на МВР, за да издирват осъдения беглец.

Антикорупционната комисия иска отнемане на имуществото на Брендо и семейството му

Антикорупционната комисия иска отнемане на имуществото на Брендо и семейството му

Общата стойност на имуществото е над 23 млн. лв.

Припомняме, преди две седмици от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу него и членове на семейството му.

Според присъдата му в България това е сумата, спечелена от наркотрафик до 2005 г., която е изпрал с инвестиции в недвижими имоти у нас. На негово име няма нищо, но фирми на негови приближени имат хотели, бизнес сгради, парцели около София, магазини.

Подобно дело има и срещу бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като "Братя" Галеви. Процесът е от 10 г. и още е на първа инстанция без решение. Галев и Христов пък бяха осъдени за изнудване на собственик на таксита в Дупница. Избягаха през 2012 г. също както Брендо - преди ВКС да реши окончателно делото им.

Прокуратурата се е задействала да вкара Брендо в затвора

Прокуратурата се е задействала да вкара Брендо в затвора

ВКС публикува окончателното решение за присъдата на Евелин Банев

Според изданието има три версии защо Брендо се измъкна от правосъдието, въпреки че 3 държави го осъдиха на затвор.

Първата и най-конспиративна гласи, че Брендо е помагал на чужди служби за сигурност в борбата с наркотрафика. В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбарт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 до 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба "Св. Николай" с български екипаж на борда. Натоварен е с 2,7 тона кокаин. Връзката на Брендо с дрогата не е доказана.

През февруари 2014 г. в териториалните води на Франция е проверен кораб, превозващ коли от рали "Дакар". В гумите на колите са намерени 1,4 тона кокаин. В България се обискират офиси на бизнесмен, за когото се предполага, че е свързан с трафика. Той и съпругата на един от членовете на бандата на Брендо имат общ бизнес. Нищо от това не се доказа.

Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и си идва в България. Той е жив, на свобода, с проспериращ бизнес, въпреки всички заловени пратки за няколко милиарда.

Брендо купи хотел "Рила" от Васил Божков

Брендо купи хотел "Рила" от Васил Божков

За 9.8 милиона евро

Втората, по-вероятна версия за бягството на Брендо, е свързана с три елемента - бавно правосъдие, вратички в закона и добри адвокати.

Всички от организацията на Брендо бяха екстрадирани в Италия и останаха там да излежават присъдите си след операция "Кокаинови крале". Той също беше екстрадиран заради разследването, но с условие да бъде върнат в България, заради висящо дело за пране на пари, по което получи 6 г. затвор.

Според изданието, бавното правораздаване в България е основната причина Брендо да не лежи зад решетките. В Италия и в Румъния делата приключиха за 5 г., а в България - за 12 г.

Третата версия са пропуск на службите за сигурност в България, които са изпуснали Брендо да се измъкне от правосъдието в три държави. До влизането в сила на първата от тях - тази в Румъния, Банев се разхождаше свободно и без охрана в София.

През 2008 г. в единственото си интервю Брендо споменава, че е бил задържан по-рано, защото е отказал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков да стане свидетел срещу Маргините.
Красимир и Николай Маринови са в ареста по обвинение, че са подготвяли убийствата на ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов. Според Брендо разговорът му с Петков е бил в служебния автомобил на ексминистъра. По-късно Румен Петков отрече за такава среща. Брендо и Маргините се познават още от спортното училище, където са тренирали борба. След това са имали и съвместен бизнес.

Евелин Банев е трябвало да бъде арестуван още през 2008 г. по аферата "Кокаинови крале", но той е бил предупреден. За това разказа в интервю прокурорът Джузепе Джорджино. Същата година в Хага ЕС провежда съвещание на прокурори и полицаи от няколко държави във връзка с канала за кокаин, организиран от Брендо. Ден след като доклад от срещата е раздаден на участниците, Брендо предупреждава партньорите си в Италия, че се готвят арести. Още не е ясно кой е предупредил Брендо.

На 5 март 2013 г. сутринта пред дома си на столичния бул. "Александър Пушкин" е отвлечена дъщерята на Брендо - Лара. Тогава баща ѝ е в ареста в Италия. Отвличането на детето се случва ден преди първото заседание по делото срещу Брендо. На него той не казва нито дума. На 6 април Лара се появява на сигурно място - пред сградата на 6-о районно управление на МВР в София. Невредима. Майка ѝ Моника твърди, че е платен откуп от 500 хил. евро, но няма никакви доказателства за това.