Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се укри и не изтърпя присъдите си. Това каза в ефира на bTV адвокат Марин Марковски. Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. "Един съдебен акт, независимо на коя държава не, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието", смята адвокатът.

"Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе", коментира още Марин Марковски.

Марковски смята, че е логично да го изпратят в нашата страна, защото тя първа е искала екстрадицията му. Най-тежка е присъдата на Брендо в Италия - 20 години. "63-а година сме подписали консулска конвенция", отбелязва юристът. Така че нашите служби в Украйна трябва да му окажат помощ, като консулът ни там му осигури поне защитник.

"Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години", каза още Марин Марковски.

Случаят с Брендо е правен прецедент, според прокурор

Случаят с Брендо е правен прецедент, според прокурор

Вече са изпратени документите от прокуратурата до Украйна

В студиото на Нова телевизия пък адвокат Людмил Рангелов пък допусна, че Евелин Банев ще получи отделно присъда в Украйна - за пребиваване с фалшиви документи за самоличност и за търговия и държане на марихуана. Това означава първо той да излежи присъдата си в Украйна, след което да тръгне процедурата по екстрадиция. Решение на Украйна ще бъде искането на коя от държавите ще удовлетвори - България, Румъния или Италия.

Условията по конвенцията за екстрадиция са обтекаеми, обясни Рангелов - от една страна тежест има времето на подаване на искането, от друга, самата конвенция придава най-голяма тежест на големите на присъдата. В този смисъл - ако България първа е подала искане има предимство, но предимство има и Италия, където Брендо е осъден на най-много години. Според Рангелов обаче дори и да бъде предоставен на България, Брендо ще трябва да излежи най-тежкото наказание - срокът затвор, който му е присъден от италиански съд.

Людмил Рангелов не коментира защо Брендо е избрал Украйна, за да се укрива. Адвокатът е изненадан леко от това решение, тъй като хора, укриващи се от присъда и особено тези с финансови възможности, избират обикновено страни, в които Интерпол не е силен. Не е изключение бягството от правосъдието и укриването, има много такива случаи, обясни Рангелов.

Припомняме, освен в България Евелин Банев има присъди за наркотрафик в Италия, 20 години, и в Румъния от 10 години и половина. Заради това и Брендо се издирва от Интерпол. Брендо бе арестуван в Италия, но властите се съгласиха да го предоставят периодично за делото у нас, по време на което и той изчезна.

Не е ясно на коя от страните, които сега ще изискват Брендо за излежаване на присъда, ще откликне Украйна, тъй като може да се предполага, че както Италия, така и Румъния ще подадат искания.

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна издаваната от България Европейска заповед за арест.

Още в края на 2018 г. от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу Банев и членове на семейството му. Няма яснота докъде е стигнал искът.