Схема за разпространение на наркотици е разбита от ГДБОП при спецоперация, проведена едновременно в София, Стара Загора, Варна и Бургас, съобщи Нова телевизия. Открита е дрога за около 400 000 лева по цени за нуждите на съдопроизводството - над 12 кг канабис, 2,3 кг метамфетамин и 30 грама кокаин. Информация за случая е оповестена на брифинг от представители на полицията и прокуратурата.

По думите на заместник-директора на ГДБОП Боян Раев спецакцията е била проведена по спешност. "Действията трябваше да бъдат извършени по едно и също време, защото са били договорени доверителни сделки в Стара Загора, Варна и Бургас. Всички договорки са тръгнали именно от Бургас. Задържани за 24 часа бяха пет лица, три са с постоянни мерки. Двама се издирват", информира той.

Един от арестуваните е осъждан. Наркотиците са открити дупка в дома на единия на един от задържаните и в паркиран на публично място стар автомобил.

Началникът на ГДБОП-Бургас комисар Ради Пенев посочи, че участниците в престъпната схема са комуникирали помежду си чрез мобилни приложения и личен контакт. "Лицето, което е извършвало срещи с цел наркотрафик, е пътувало със семейството си - жена си и 3-годишното си дете. Това му служи за алиби при проверка. Мъжът е от Бургас. В два тайника, пригодени за укриване на наркотици, са открити различен вид дрога. Групата се е снабдявала от различни места, някои от наркотиците са влизали от ЕС, а една от дейностите, които са искали да осъществят, е износ към съседни държави", разказа комисар Пенев.

Мащабна операция на ГДБОП срещу трафика на дрога

Мащабна операция на ГДБОП срещу трафика на дрога

Не се разкриват подробности

От държавното обвинение впоследствие предоставиха още информация за пресконференцията по случая, в която е участвал и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Акцията срещу наркодилърите е проведена на 6 юни 2024 г. Срещу тримата задържани, оставени в ареста, са повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение, държане с цел разпространение и разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Те са арестувани по време на сделки във Варна и Стара Загора.

Организаторът на престъпното сдружение е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е от Бургас и е действал при изключителна конспиративност, като местата на срещите лице в лице никога не са се повтаряли. Другите двама обвиняеми са от Варна.

Бандата е следена от ГДБОП от началото на 2024 г.