Софийските криминалисти откриха седем трупа на възрастни хора в гориста местност, съобщи "Нова телевизия", позовавайки се на "Глас нюз".

Става дума за хора, които са били настанени в хоспис и след смъртта им, е трябвало да бъдат кремирани. Те обаче са били заровени. И в момента текат следствени действия.

По информация на Нова телевизия има един задържан по случая - служител на траурна агенция.

Близките им са знаели, че ще бъдат кремирани. Местността в която са открити е близо до гробищен парк, но не е на неговата територия.

Труповете са открити в понеделник от случаен минувач - жена.

Районът е отцепен.

Поредица от инциденти в старчески домове от последната година повдигат въпроси за работата на тези институции в България и за контрола върху социалните услуги, които се предоставят. Само в последната година имаше два пожара в хосписи във Варна със загинали, а прокуратурата проверява и високата смърност в тези институции.

Агенцията обяви, че горелият старчески дом във Варна не би трябвало изобщо да работи

Агенцията обяви, че горелият старчески дом във Варна не би трябвало изобщо да работи

На управителя на фирмата били наложени две глоби, които той не платил

По-късно от полицията официално съобщиха, че разследват мащабна схема за нерегламентирани погребения. Сигналът за откритите гробове е получен в столичното 9-то Районно управление на 23 май от местен жител.

Столичните полицаи незабавно са извършили оглед, при който са открили погребаните тела на починали хора. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е и прокуратурата. Предстоят допълнителни огледи, разпити, претърсване и уточняване на свързаните с нелегалните погребения.

Задържаният мъж е на 51 години. По първоначални данни той извършвал погребенията вместо кремиране. Повдигнато му е обвинение по чл. 209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

По информация на bTV починалите са били от различни хосписи в София, а задържаният взимал пари от близките им за кремация. Според медията разследващи допускат, че заровените тела може да са повече от откритите седем.